Hoe omgaan met baby’s die vaak overgeven?

Het is inderdaad niet leuk als je baby steeds overgeeft. Natuurlijk maak je je zorgen, maar weet dat medicatie niet altijd de beste oplossing is. Vanzelfsprekend willen we steeds het allerbeste voor onze kleine spruit. Maar soms grijpen we te snel naar medicatie zonder andere opties te overwegen.

Hoe komt dat nu?

Kleine baby’s kunnen in de eerste maanden op de meest ongepaste momenten en tijden overgeven. Dat soms tot ergernis en ongerustheid van de ouders. Waarom moeten ze zo vaak overgeven, vraag je je misschien wel af. Net zoals dat bij ons het geval is, zakt bij baby’s de melk via de slokdarm naar de maag. 

Aan het einde van de slokdarm, net bij het begin van de maag, zit een spier die de melk in de maag moet houden. Toch kan het soms gebeuren dat die spier niet goed z’n best doet waardoor er toch melk in de slokdarm terechtkomt. Dat noemen we reflux. Reflux kan voorkomen wanneer de spier nog niet volledig ontwikkeld is of omdat je baby gewoon te veel gegeten heeft. Denk eraan dat je baby’s maag nog maar zo groot als een golfballetje is en dus gemakkelijk gevuld kan worden met melk. 

Happy spitter

Uiteraard is dat overgeven niet zo leuk, niet voor de baby maar ook niet voor jou als ouder. Toch hoeft het niet meteen op een ziekte te wijzen. Sommige baby’s moeten gewoon regelmatig overgeven maar hebben voor de rest nergens last van. ‘Happy spitters’ (lett: blije overgevers) worden ze ook wel genoemd. 

Die term wijst erop dat je baby ondanks het overgeven goed groeit, tevreden is, geen ongemakken en geen last van ademhalingsproblemen bij het overgeven heeft. De spier die de slokdarm afsluit, zal normaal binnen het jaar –meestal na vier à vijf maanden- volgroeien, wat kort betekent dat het overgeven dan overgaat.

In sommige gevallen lijden baby’s aan GERD, gastro-esofagaal reflux. Als je merkt dat je baby wel last heeft van onderstaande symptomen, ga je best naar je kinderarts. Hij kan de juiste diagnose stellen en eventueel een behandeling voorstellen. Mogelijke symptomen zijn:
  • Pijn
  • Ademhalingsproblemen (stikken, hoesten, niezen…)
  • Groeiproblemen

Kan ik mijn baby helpen?

Geeft je baby vaak over? Dan kunnen onderstaande tips je misschien wel helpen het leed voor hem en voor jou te verzachten:
  • Nadat hij gegeten heeft, houd je hem beter een halfuurtje rechtop. Let er ook op dat er geen druk op zijn buik is. Dat kan het overgeven namelijk uitlokken.
  • Verdik eventueel de melk zodat ze minder snel terug in de slokdarm kan komen. Merk je dat dit niets uithaalt en dat je baby bijna geen voedsel meer inhoudt, ga dan naar de kinderarts.