Wat te doen bij een postnatale depressie?

Veel aanstaande moeders zijn bang voor een postnatale depressie, die de vreugde om je pasgeboren kindje overschaduwt. Jammer genoeg is de behandeling van een postnatale depressie niet eenvoudig, want niet alle patiëntes reageren even goed op dezelfde soort medicatie. In ieder geval is het aangewezen om naast de lichamelijke behandeling ook psychologische hulp te zoeken. 

De lichamelijke behandeling

Raadpleeg eerst je huisarts als je lijdt aan een postnatale depressie. De fysieke behandeling van de aandoening kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Een arts kan voedingssupplementen voorschrijven als hij vermoedt dat de depressie verband houdt met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
  • Behandelingen met het hormoon progesteron zouden goede resultaten opleveren, maar de werking is niet bewezen.
  • Het gunstige effect van oestrogeenpleisters is wel bewezen, maar de medische wereld is het nog niet eens over de aanbevolen dosering.
  • Antidepressiva kunnen een oplossing bieden, maar ook deze behandeling biedt geen garantie op een vlot herstel. Pas na enkele weken van de kuur merk je een verbetering in je gemoedstoestand en tijdens de behandeling kan je last hebben van vervelende bijwerkingen. Bovendien moet je de medicatie een tijdje blijven innemen na het verdwijnen van je klachten, in overleg met je arts.

De werking van alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en homeopathie is niet bewezen.

De psychologische behandeling

Het is bijzonder belangrijk om je hart te luchten als je getroffen wordt door een postnatale depressie. Praat over je gevoelens met anderen, want steun uit je omgeving is onmisbaar. Bovendien helpen deze gesprekken je om je problemen te erkennen.

Ook professionele hulp is aanbevolen. Regelmatige consultaties bij een psychotherapeut kunnen je helpen om je depressie te overwinnen.