Postnatale depressie voorkomen
Het door de maatschappij opgelegde beeld van de rooskleurige moederschap, met alleen maar hoogtepunten en liefdevolle momenten met de baby, kunnen de harde werkelijkheid soms echt hard laten neerkomen. De compleet overhoop gegooide gezinssituatie, met veel meer organisatiewerk en beduidend minder slaap dan anders verdrijven de roze wolkjes vaak al wat verder. Combineer dat met de juiste samenstelling hormonen van een net bevallen vrouw en je komt in de gevarenzone van.. een postnatale depressie.
Oorzaken postnatale depressie
Een postpartum depressie, of een postnatale depressie wordt vooral veroorzaakt door een samengaan van biologische en sociaalpsychologische factoren. Het beeld en de verwachtingen dat de moeder worden opgelegd, de stress en de hormonen komen namelijk allemaal samen. Maar omdat de oorzaken gekend zijn, valt er ook iets aan te doen. Ten eerste zijn er zes psychologische, wetenschappelijk onderbouwde manieren om de depressie te voorkomen.
Hoe een postnatale depressie voorkomen?
Het is in de eerste plaats belangrijk om te beseffen dat de zorg voor jezelf even belangrijk is als die voor de baby, plaats jezelf dus nooit op de achtergrond. Dat begint al tijdens de zwangerschap: neem genoeg rust en af en toe eens een adempauze.
Ten tweede kan je de psychologische druk van de volledige verantwoordelijkheid voor je kroost na de zwangerschap verlichten door kraamhulp aan te vragen. Voel je daar ook niet schuldig over: moeder zijn mag geen one-person job voor je zijn.
Het derde aandachtspunt is je stress onder controle te houden. Leg de lat lager voor jezelf en laat een paar hoge verwachtingen vallen. Deel vervolgens je ervaringen met anderen die hetzelfde doormaken. Ook aan anderen duidelijk maken dat je het niet gemakkelijk hebt, helpt. Zo krijg je hulp en tips uit onverwachte hoeken.
Probeer ten vijfde je verwachtingen van moederschap realistisch te houden. Sommige verkondigingen over het moederschap zijn nu eenmaal niet waar of sluitend: bijvoorbeeld de instinctieve band tussen moeder en kind, dat je een slechte moeder bent als je geen borstvoeding geeft enzovoort.
Wees ten slotte volledig, fysiek en emotioneel klaar voor de komst van de baby.
Een gezonde geest in een gezond lichaam blijft uiteindelijk de vuistregel: beweeg en eet evenwichtig en zorg voor voldoende ontspanning. Natuurlijk bestaan er ook medicijnen en therapie, maar beter voorkomen dan genezen.