Wat kost een ventilatiesysteem?

We hebben nood aan frisse lucht om in goede gezondheid te blijven. We hebben dus nood aan een goed ventilatiesysteem. Vroeger was dit minder belangrijk: de bouwwerken waren minder geïsoleerd, waardoor ze automatisch verlucht werden. De bouwtechniek is tegenwoordig echter veel preciezer, waardoor verluchting niet meer vanzelfsprekend is. Er zijn daarom verschillende soorten ventilatiesystemen ontwikkeld. Hun voornaamste doel is de nodige zuurstof binnenbrengen en de vervuilende stoffen buitenbrengen, zonder dat er hierdoor te veel warmte verloren gaat. Uiteraard is gecontroleerde ventilatie niet gratis. De prijs hangt van verschillende factoren af.

Budget

De prijs van een ventilatiesysteem hangt logischerwijs af van het type dat je wil. Natuurlijke ventilatie kost uiteraard minder dan mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie is de meest energiezuinige optie. Het betreft simpele ventilatieopeningen die op zo hoog mogelijk niveau geplaatst worden om de warmte af te voeren. 

In verband met het verbruik van mechanische ventilatiesystemen moet men een onderscheid maken tussen elektrisch verbruik enerzijds en thermisch verbruik anderzijds. Dit laatste betreft de warmteverliezen die resulteren in een hoger energieverbruik. In een goed geïsoleerde woning kan deze warmte tot 95% gerecupereerd worden. Uiteraard jaagt dit de kosten de hoogte in.

De keuze tussen een natuurlijke of mechanische ventilatie is zowel preferentie- als budgetgebonden. Toch opteren de meeste mensen voor een mix van beide: een natuurlijke toevoer met een mechanische afvoer (ventilatiesysteem C). Voor dergelijk systeem ben je rond de 1500 euro kwijt. 

Indien je kiest voor een volledig mechanisch systeem (ventilatiesysteem D) kan de prijs oplopen tot 5000 euro. Sommige netbeheerders (bijvoorbeeld Eandis) staan premies toe die de prijs lichtjes doen dalen. Ze zijn echter slechts verkrijgbaar onder bepaalde voorwaarden en bedragen maximum 150 euro.