Ventilatiesystemen

De richting waarin lucht afgevoerd en aangevoerd moet worden is aangegeven in een Vlaamse Ventilatienorm. Die norm zegt dat de lucht steeds van droge naar vochtige plaatsen moet afgevoerd worden, en dat de warme lucht naar koude plekken verplaatst moet worden. Als koude lucht naar warme plekken zou komen zou dat immers een tochtgevoel geven.

Hoe kan je ventileren?

Er zijn drie verschillende manieren om een ruimte te ventileren:
  • Door de ramen en deuren open te zetten. Deze manier van ventileren is niet zo goed voor het energieverbruik. Er is geen controle over hoeveel geventileerd wordt. Bovendien is het onveilig en kunnen regen of insecten binnenkomen.
  • Een natuurlijke ventilatie aan de hand van roosters. Dit is een stuk veiliger en beter dan de vorige methode. Het is vrij goedkoop, enkel de roosters moeten aangekocht worden. Het is echter nog steeds een oncontroleerbare manier van ventileren.
  • Een mechanische ventilatie. Deze ventilatie regelt de hoeveelheid van aan- en afgevoerde lucht. Zo kan je ervoor zorgen dat er steeds lucht is van optimale kwaliteit. Het vergt wel veel onderhoud en installatiewerk, en is duurder dan de vorige twee ventilatiemethodes.

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A maakt gebruik van roosters om luchtcirculatie te creëren. De roosters kunnen zowel in ramen of deuren geplaatst worden. Meestal zijn ze van pvc of aluminium vervaardigd. Sommige roosters regelen zichzelf, waarbij ze openen en sluiten afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij koud weer bijvoorbeeld moeten de klepjes constant open blijven.

Mechanische ventilatie

De verschillende soorten mechanische ventilatie worden als volgt ingedeeld:
  • Systeem B: de toevoer van lucht is mechanisch, de afvoer natuurlijk.
  • Systeem C: de lucht wordt mechanisch afgevoerd, maar natuurlijk toegevoerd met roosters.
  • Systeem C+: hierbij wordt de lucht ook mechanisch afgevoerd en natuurlijk toegevoerd, maar zijn de roosters van klasse P3.
  • Systeem D: zowel de toevoer als de afvoer van lucht is mechanisch. Dit systeem wordt ook wel de balansventilatie genoemd.