Wat kan je doen tegen wallen onder de ogen?

Een nachtje doorgefeest of gewoon slecht geslapen?  Dan is de kans groot dat je last hebt van wallen onder je ogen. Maar wat zijn wallen eigenlijk, hoe ontstaan ze en kan je er iets aan doen?

Hoe ontstaan wallen?

Wallen zijn ofwel vetophopingen ofwel vochtophopingen.

Vetophopingen: het oog ligt in een vetlaagje. Als de huid onder een oog slapper wordt, zakt het vet een beetje naar beneden. Deze vetophopingen zijn voor een deel erfelijk. Tegen deze wallen kan je niet veel doen, enkel het proberen te camoufleren met make-up of laten wegwerken door plastische chirurgie.

Vochtophopingen: vochtophopingen zien eruit als donkere kringen onder de ogen. Ze wijzen erop dat de huid onder de ogen heel dun is en kwetsbaarder is dan andere plekken. De donkere kringen kunnen veroorzaakt worden door vermoeidheid, stress, luchtvervuiling, roken of slechte werking van organen.

Wallen voorkomen

  • Probeer je voldoende te ontspannen.
  • Verzorg je huid steeds goed. Gebruik eventueel een nachtcrème.
  • Probeer te zorgen voor een goede nachtrust en voorkom wallen onder je ogen.
  • Verwijder je make-up voor je in bed kruipt.
  • Stop met roken.

Wallen wegwerken

Als je een nachtje slecht hebt geslapen en je wallen dus niet hebt kunnen voorkomen, kan je de wallen proberen weg te werken. Een koud washandje of een ijsblokje ertegen houden kan dan wel eens werken. De koude daarvan zorgt ervoor dat de bloedvaten onder het oog samentrekken en het vocht weggevoerd kan worden.

Als dit trucje niet werkt, kan je de wallen verdoezelen met make-up. De diverse camouflagesticks die  je op de markt vindt, bieden vaak al een oplossing.

Lees meer over: ogen , oog , vermoeidheid , wallen