Wat houdt het GI-dieet in?

Het glycemische index-dieet, oftewel GI-dieet, is meer dan een dieetboek. Het gaat onder andere ook over een manier waarop voedsel gerangschikt wordt qua glycemische index, oftewel: hoe erg laat het eten je bloedsuikerspiegel stijgen?

Het draait dus allemaal om je suikerspiegel in je bloed. Eigenlijk was dit dieet eerst ontwikkeld voor diabetici, zij moeten namelijk hun suikerspiegel heel nauwlettend in het oog houden, anders kunnen ze zwaar in gezondheidsproblemen geraken. Maar zoals bij zoveel diëten die oorspronkelijk gezondheidsgericht zijn, werd ook dit dieet mainstream. Net als lightproducten vroeger eigenlijk ook voor diabetici bedoeld waren. 

Hoe werkt dit dieet?

De glycemische index gaat meten hoeveel 50 gram voedsel de bloedsuiker laat stijgen in vergelijking met ‘normaal voedsel’. Zo worden er dus graadmeters opgesteld. Ieder voedingsproduct krijgt dan een nummer van een tot honderd opgeplakt, waarbij honderd pure glucose is. Zo kan je dus zien of deze producten je bloedsuiker snel doen stijgen.

Waarom is dit glycemische index-dieet zo populair?

Het dieet is zo populair omdat men probeert je bloedsuiker onder controle te krijgen. Als dat lukt, heb je minder honger, sneller een verzadigd gevoel en krijg je ook minder snel zin in zoete dingen. Zeker voor mensen die aan diabetes lijden of mensen die diabetes in de familie hebben, kan het een heel goed dieet zijn. 

Het voedsel dat je volgens dit dieet moet kiezen, zijn voedingsstoffen waar weinig koolhydraten inzitten. Maar daarom is deze voeding nog niet direct gezonder. 

Een lage gi-index is geen garantie op gezond eten: zo heeft een aardappel een hogere glycemische index dan een klontje suiker. En zelfs wortelen staan hoog op de lijst. 

Let op, voor diabetici is dit zeker goed, maar mensen die alleen gewicht willen verliezen, doen er waarschijnlijk goed aan, een ander dieet te volgen. Het is een dieet dat moeilijk vol te houden is, je moet altijd rekening houden met glucosewaarden. Daarbij zijn er ook nog eens heel wat verraderlijke voedingswaren die je glucoseniveau de lucht in doen schieten terwijl je er goed op denkt te letten.

Goed voor je lichaam

Hoewel het dieet misschien  niet zal helpen om gewicht te verliezen, heeft het zeker voordelen voor je lichaam: het zorgt voor een stabielere bloedsuiker, minder cholesterol en neemt ook het hongergevoel weg. Er zijn dus wel degelijk voordelen verbonden aan dit GI-dieet, alleen afvallen met dit dieet zal redelijk moeilijk blijken.