Waarop letten bij de aankoop van een regendouche?
Veel mensen verkiezen een regendouche boven een gewone douche. Regendouches hebben de reputatie erg ontspannend te zijn. Door de grote douchekop wordt het water zo verspreid dat het lijkt alsof je een zachte regenbui over je heen krijgt. Er bestaan verschillende soorten regendouches. Welke het beste is voor jou, hangt af van je eisen en wensen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop en installatie van een regendouche.
Waterverbruik en warmwaterproductie
Hoe groter de douchekop, hoe meer water er verbruikt wordt. Terwijl een gewone douchekop 11 liter/minuut verbruikt, verbruikt een regendouchekop al snel 25 liter/minuut. Om dit verbruik te drukken kan je een ecologische regendouchekop aanschaffen. Je verbruik ligt dan op ongeveer 17 liter/minuut, wat nog beduidend hoger is dan het verbruik van een gewone douchekop. Wie voor een regendouche kiest, dient er dan ook rekening mee houden dat ook de warmwaterproductie hierop moet worden afgestemd.
Hier bestaan 3 mogelijkheden voor:
- een boiler, een verwarmingsvat voor warm water dat uw douche van voldoende warm water voorziet.
- een gasdoorstroomgeiser, een toestel dat enkel voor de productie van warm water zorgt.
- een platenwarmtewisselaar, die ingebouwd is in de warmwaterketel.
Warmterecuperatie
60% van het warmwaterverbruik gebeurt via de douche. Er bestaan systemen om de verbruikte warmte te recupereren. Deze zogenaamde warmteterugwinningssystemen zijn te verkrijgen in 2 soorten:
- douchepijp warmtewisselaar, een dubbelzijdige buis, waar het afvalwater door naar beneden stroomt, terwijl het schone water terug naar boven gaat;
- douchebak warmtewisselaar, een schotelvormige warmtewisselaar die onder de douchebak wordt geplaatst.
Beide systemen maken gebruik van het tegenstroomprincipe.
Afvoer
Een normale afvoer kan gemakkelijk 35 liter/minuut afvoeren, maar aangezien een regendouche meer water verbruikt, moet ook de afvoer aan dit extra water worden aangepast. De waterafvoer kan je verdubbelen door een tweede sifon te plaatsen. Er zijn ook speciale afvoeren beschikbaar die meer water per minuut aankunnen.