Voorkomen type 2 diabetes

Diabetes van het type 2 kan vermeden worden door zorg te dragen voor je eigen gezondheid.

Eerst en vooral is een gezonde levensstijl van groot belang. Daarnaast is ook voldoende beweging belangrijk alsook het letten op het lichaamsgewicht.

Voor mensen die last hebben van overgewicht of bij wie er diabetici in de familie aanwezig zijn, wordt het aangeraden om rond de leeftijd van 30 op controle te gaan bij de arts.

Gezonde levensstijl 

Er zijn risicofactoren die tot diabetes kunnen lijden die we niet kunnen controleren. Denken we maar aan ouderdom, ras of familiegeschiedenis van de ziekte.

Dit neemt niet weg dat er daarnaast wel factoren zijn die we wel kunnen beïnvloeden: een gezonde voeding en voldoende fysieke inspanning.

Wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk of van overgewicht, kan het drastisch veranderen van uw levensstijl mogelijk diabetes voorkomen. Praat hier zeker over met uw huisarts.

Beweging

Uit onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas de grootste risicofactor is voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Uit deze studie blijkt daarenboven ook dat regelmatige fysieke inspanningen doen -30 minuten per dag en dit 5 dagen per week- helpt bij het voorkomen van diabetes type 2. Ook een gezonde eetstijl helpt aanzienlijk in dit geval.

Medicatie

Naast bovenstaande tips blijkt ook medicatie tegen diabetes goed preventief te werken. Belangrijk hierbij is wel om deze medicatie te combineren met een gezonde levensstijl, een goede eetgewoonte en de nodige fysieke inspanningen.