Oorzaken type 2 diabetes
Hoewel niet iedereen met type 2 diabetes last heeft van overgewicht, obesitas of een gebrek heeft aan voldoende beweging, zijn dit wel de drie meest voorkomende oorzaken van de aandoening. Cijfers wijzen uit dat in bijna 95% van de gevallen een van de bovenstaande factoren aan de basis ligt.
Wanneer onze voeding verteerd wordt, komt er glucose in de bloedsomloop terecht. Onze cellen gebruiken deze glucose als bron van energie en om te groeien. Noodzakelijk in dit proces is de aanwezigheid van insuline insuline maakt het mogelijk dat onze cellen de glucose kunnen opnemen.
Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier (de pancreas). Na gegeten te hebben, geeft de alvleesklier voldoende glucose af opdat de glucose in onze bloedsomloop de cellen kan betreden. Dit proces verlaagt het suikergehalte in ons bloed.
Een persoon met suikerziekte heeft een te hoog glucosegehalte in het bloed. Reden hiervoor is dat het lichaam ofwel niet genoeg ofwel geen insuline produceert of dat de cellen niet goed reageren op de insuline die door de alvleesklier wordt geproduceerd.
Hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed aanzienlijk. Deze glucose zal uiteindelijk in de urine terechtkomen en zo het lichaam verlaten.
Hoewel er dus genoeg glucose aanwezig is, komt het niet aan bij de cellen die de glucose nodig hebben voor energie en groei.
Bij personen met type 1 diabetes ligt de productie van insuline helemaal stil, terwijl bij type 2 diabetes wel insuline geproduceerd wordt maar ofwel is dit niet voldoende ofwel wordt het niet goed door het lichaam herkend en dus ook niet goed gebruikt.
Risicofactoren die tot type 2 diabetes kunnen leiden, zijn:
- verhoogde bloeddruk
- hoge vetinname
- overmatig alcoholgebruik
- ouderdom
- Kaukasische afkomst