Voor- en nadelen van een zwemvijver
Een tuin met zwembad is van menigeen een droom. Voor velen is echter het kostenplaatje een afknapper. De optie die dan vaak overwogen wordt is het graven van vijver. De nieuwste trend combineert deze twee en biedt je voor een redelijk goedkope prijs een zwemvijver.
Een zwemvijver biedt heel wat voordelen, maar voor sommige mensen is dit niet de ideale investering. De voor- en nadelen van een zwemvijver worden hier even voor jou opgesomd.
Voordelen zwemvijver
Zoals al gezegd is de kostprijs een stuk lager. Bovendien is de zwemvijver perfect te integreren in de tuin. Je krijgt geen rechthoekig blauw zwembad maar een natuurlijk uitziende zwemomgeving die aansluit bij je tuin.
Er worden geen reinigingsproducten aan toegevoegd. Op die manier ondervindt de natuur in en rondom de zwemvijver geen enkele last. In de zomer kun je genieten van de vele zwempartijen terwijl je in de winter een mooi uitzicht hebt op een natuurlijke vijver in je tuin.
Door minder vervuiling door chemische producten, heb je automatisch aan je ecologische voetafdruk gewerkt.
Je kunt je zwemvijver zo graven als je wil. Je kunt de look zo natuurlijk mogelijk maken terwijl je ook ondiepe zones voor kinderen aanlegt.
Nadelen zwemvijver
Veel mensen zijn afgeschrikt door de vermindering van de hygiëne. Als je erg op je hygiëne gesteld bent dan is een zwemvijver misschien niets voor jou. Hou er rekening mee dat er kikkers en insecten in je vijver zullen zitten.
Een zwemvijver heeft ook alle nadelen van een gewone vijver zoals algenvorming. Je kunt niet in je hele vijver zwemmen. Je moet een apart gedeelte voorzien voor de filtering. Dat gebeurt door middel van een kiezel- , lava- of substraatfilter.