Hoe onderhoud je een zwemvijver?

Een combinatie van een zwembad en een vijver biedt veel voordelen. Het kost niet veel, je bepaalt zelf de vorm en het vergt weinig onderhoud. Uiteraard moet je de zwemvijver wel regelmatig onderhouden. Hieronder vind je een aantal tips voor het optimale onderhoud van een zwemvijver.

Vuiligheid

Voorkom zo veel mogelijk inwaaiend vuil. Vis regelmatig de bladeren eruit zodat er zich niet te veel op de bodem ophopen. Zo voorkom je automatisch algengroei. 

Je kan zelfs bij de aanleg van de zwemvijver rekening houden met de vaakst voorkomende richting van de wind, of je probeert uit de buurt te blijven van bomen. Het is niet erg als de bladeren in het filtergedeelte terechtkomen. Daar worden ze veel sneller afgebroken.

Probeer kost wat kost te vermijden dat er afval in je vijver terechtkomt. Zeker in het begin is de natuur in je vijver erg fragiel.

Waterkwaliteit

Om de waterkwaliteit op punt te zetten moet je drie parameters in het oog houden.

  • Zuurtegraad moet tussen pH 7,3 – 8,3 liggen
  • Carbonaathardheid (KH) moet 8°dH bedragen. Zo voorkom je zuurtegraadschommelingen.
  • De totale hardheid (GH) moet 12°dH bedragen

Als je die drie op peil houdt heb je een ideale vijver, stimuleer je de groei van planten en creëer je een ideale habitat voor vissen.

Als ze uit balans raken wordt je vijver snel dichtgeslibt en beginnen algen te groeien. Het is niet moeilijk om die parameters op peil te houden. Je kunt biologische producten gewoon in de winkel kopen die de kwaliteit van het water automatisch bijsturen indien nodig.

Bacteriën

Je water moet twee soorten bacteriën bevatten: bacteriën die organisch materiaal omzetten tot voedingstoffen en bacteriën die het water zuiveren.

Je merkt dat er te weinig van die bacteriën in je water zitten als er zich algen beginnen te vormen. Dat wil zeggen dat er te weinig moerasplanten in je filtergedeelte zitten. Afhankelijk van het lokale water moet je meer of minder aanplanten. 

Wat je ook kan doen is biologische waterzuiveringsproducten kopen om die bacteriën toe te voegen. Die producten zijn volledig natuurlijk en daardoor onschadelijk. 

Lees meer over: algen , onderhoud , vijver , water , waterkwaliteit , zwemvijver