Trappen

Om een ideale trap te hebben, moet je rekening houden met de volgende tips:

  • Zorg ervoor dat de treden breed genoeg zijn, zodat men er probleemloos op kan wandelen
  • Zorg ervoor dat de optrede 17 cm is, en de aantrede 29 cm. Dat is de perfecte trapverhouding. In sommige gevallen zal men voor de verhouding 18cm - 24 cm kiezen. Dit hangt af van huis tot huis.
  • Zorg ervoor dat de ruimte tussen de trap en het plafond minstens 2 meter is, zodat niemand met z’n hoofd tegen het plafond stoot.

De verschillende types trappen

  • De rechte steektrap. Dit is de gewone trap, die weinig plaats inneemt.
  • De kwartdraaitrap. Deze trap heeft onderaan (of bovenaan) een draaiing van een kwart. Deze draaiing wordt gebouwd met verdreven treden. 
  • De bordestrap. De bordestrap combineert steektrappen met bordes. Dit doet men om een kwartdraai te creëren.
  • De wenteltrap. Deze draaitrap is minder praktisch dan de andere trappen, maar werkt zeer plaatsbesparend.
  • Ruimtebesparende trappen, die weinig plaats innemen, en daarom vaak in kelders of zolders worden geplaatst.

De verschillende materialen om trappen te bouwen

Hout is het meest voorkomend om een trap mee te bouwen. Houten trappen moeten steeds behandeld worden met vernis of verf, om uitschuiven te voorkomen. Houten trappen kunnen ook bekleed worden met tapijt. Ook metaal kan gebruikt worden om trappen te vervaardigen. Deze trappen moeten niet behandeld worden, omdat het slipgevaar al tegengehouden wordt door roosteroppervlakten. De trap moet zo goed als nooit afgewassen worden, maar maakt wel veel geluid. Een van de duurste materialen waarvan een trap gemaakt kan worden is natuursteen. Natuursteen is zeer duurzaam en gaat dus langer mee, maar kost enorm veel.

Het prijskaartje

Het prijskaartje van de trap hangt vooral af van je keuze van het materiaal dat je wil gebruiken om de trap te bouwen, en de vorm die de trap zal moeten hebben. Een houten trap in grenenhout is goedkoper dan een trap in tropisch hout of beuk. Doorgaans is een kwartdraaitrap ook duurder dan de andere soorten trappen. De wenteltrap is de duurste van al de vormen van trappen. Om de kosten te drukken kan je ervoor kiezen een betonnen trap te laten instaleren, om die naderhand te bekleden met het materiaal naar keuze. Als je echter een trap wilt geheel naar je eigen keuze, kan je ervoor kiezen de trap op maat te laten maken. Dat zorgt er echter wel voor dat de prijs gemakkelijk verdubbeld kan worden.
Lees meer over: bordestrap , bouwen , hout , natuursteen , trap , trappen , wenteltrap