Binnendeuren

Binnendeuren zijn de laatste decennia enorm geëvolueerd. Een deur is niet zomaar meer een deur: er is een danig groot aanbod, wat je de mogelijkheid geeft om de voor- en nadelen van elk soort deur te overwegen. Alvorens een keuze te maken, houd je best rekening met een aantal factoren. Wie nieuw bouwt, heeft immers de mogelijkheid om een goede keuze te maken, zodat je de ruimtes volledig naar jouw hand kunt zetten. Lees even verder voor een kort overzicht van de verschillende soorten binnendeuren en waar je rekening mee moet houden wanneer je nieuwe deuren wilt plaatsen.

De deurtypes

Om te beginnen is het nuttig om te weten welke soorten binnendeuren er bestaan. Zo kan je binnendeuren kiezen met het oog op de functie van de ruimte, de stijl van het huis, de sfeer van je interieur, enz.

  • Verfdeuren: dit is het meest gekozen en het goedkoopste type binnendeur. Ze worden uitgevoerd in verschillende varianten, afhankelijk van de vulling, en door de koper zelf afgewerkt met een verfkleur naar keuze.
  • Fineerdeuren: deze deuren bestaan uit een kader van gedroogd dennenhout met een vulling naar keuze, waarop een laag fineerhout gekleefd wordt.
  • Massieve deuren: deze deuren worden vervaardigd uit één houtsoort. Je kan ook kiezen voor semi-massieve deuren, waarbij de deur nog eens afgewerkt wordt met een laag fineerhout.
  • Glazen deuren: hier wordt gebruik gemaakt van gehard glas. Je kan glazen deuren met allerlei technieken bewerken om het uitzicht te veranderen. Mat glas heeft bijvoorbeeld een heel ander gevoel, en de functie van de ruimte leidt deze keuze. Zo kan je een lichte ruimte met privacy combineren.
  • Schuifdeuren: soms dicteert de ruimte dat een klassieke draaideur niet gepast is of teveel plaats inneemt. Schuifdeuren zijn immers ruimtebesparend, maar ze zijn wel duurder.

Waar houd je best rekening mee?

Er zijn tal van factoren die de juiste plaatsing van binnendeuren mede bepalen. Deze zijn zowel praktisch als persoonlijk van aard.

Een eerste factor waarmee je rekening dient te houden, is de draairichting van de deur. Dit is afhankelijk van de functie van de ruimte en de plaatsing van het deurgat en het meubilair.

Wanneer een deur een warme ruimte van een koude- bv. een hal of kelder- scheidt, is vloerafdichting nuttig voor en goede warmte-isolatie. Bovendien pas je hieraan best het deurtype aan: glazen of metalen deuren isoleren nauwelijks; houten deuren zijn hiervoor het meest geschikt.

Een groot deel van het uitzicht en de stijl van een deur wordt bepaald door het deurbeslag. Hiertoe behoren o.a. de scharnieren, die je ook al in verschillende vormen kunt verkrijgen, en de deurklinken. Om veiligheidsredenen is het nuttig om een slot op de deur naar de hal of kelder toe te voorzien.

Ten laatste kan je best even stilstaan bij de eventuele nood aan geluiddemping. In een normale privé-woning is dit niet noodzakelijk. Heb je echter een bureau of praktijk in je huis, dan denk je hier best wel over na.