Syndroom van Reye
Het betrekkelijk zeldzame syndroom van Reye vinden we in hoofdzaak terug bij kinderen onder de 15 jaar. Deze ernstige en potentieel dodelijke ziekte tast vooral de hersenen, maar ook bloed en lever aan. Men kan het syndroom van Reye als een aandoening in 2 fasen beschouwen omdat het meestal voorkomt na een voorafgaande virale infectie.
Oorzaak syndroom van Reye
De precieze oorzaak van het syndroom van Reye is onbekend, hoewel het vaak met aspirinegebruik geassocieerd wordt. Toch moeten we hier van enige voorzichtigheid betuigen omdat het zich ook zonder het slikken van enig geneesmiddel voordoet. Meestal komt het syndroom van Reye voor bij kinderen tussen 2 en 16 jaar oud tijdens of kort na een virusinfectie (vooral waterpokken en influenza).
Hierna treden er veranderingen op in het gedrag van de patiënt naarmate de hersenzwelling verergert. Onder deze achteruitgang van de geestesgesteldheid kunnen we onder meer hallucinaties, verwardheid en agressie verstaan. Bij het bemerken van deze symptomen moet onverwijld een arts worden geraadpleegd. Helaas wordt het signaleren van de verschijnselen bemoeilijkt door het feit dat deze geen typisch patroon volgen. Uiteindelijk kan dit alles leiden tot diepe coma, beroertes of zelfs de dood (fase 5).
Doorgaans is het syndroom van Reye acuut en levensbedreigend, maar de ernst ervan kan variëren. De overlevingskansen van het kind zijn vooral afhankelijk van de ernst van de zwelling van de hersenen. Indien de aandoening al in de eerste stadia behandeld wordt, is er een uitstekende kans op volledig herstel. Al genezen de meeste kinderen volledig in 2 à 3 maanden tijd, toch moet vermeld worden dat hersenbeschadiging af en toe mogelijk is. Overlijden is geen uitzondering wanneer het syndroom van Reye niet gediagnosticeerd of niet met succes behandeld is.
Symptomen syndroom van Reye
Typerend voor het syndroom van Reye is dat de symptomen ervan zich bijna een week na de infectie openbaren. De verschijnselen kunnen worden opgesplitst in 5 stadia. In een eerste fase heeft de patiënt vooral last van aanhoudende misselijkheid en braken, dat één tot 3 dagen kan aanhouden. Noch koorts, noch geelzucht zijn verschijnselen van het syndroom.Hierna treden er veranderingen op in het gedrag van de patiënt naarmate de hersenzwelling verergert. Onder deze achteruitgang van de geestesgesteldheid kunnen we onder meer hallucinaties, verwardheid en agressie verstaan. Bij het bemerken van deze symptomen moet onverwijld een arts worden geraadpleegd. Helaas wordt het signaleren van de verschijnselen bemoeilijkt door het feit dat deze geen typisch patroon volgen. Uiteindelijk kan dit alles leiden tot diepe coma, beroertes of zelfs de dood (fase 5).
Wat nu?
Voor de diagnose van de aandoening is de medische geschiedenis van de patiënt van groot belang. Ook lichamelijk en bloedonderzoek zijn cruciaal, hoewel enkel leverbiopsie doorslaggevend kan zijn. Ofschoon er geen medische behandeling voor het syndroom van Reye is, wordt getracht de hersenen te beschermen tegen onherroepelijke schade door bijvoorbeeld zwelling van de hersenen te verminderen of complicaties in de longen te verhinderen.Doorgaans is het syndroom van Reye acuut en levensbedreigend, maar de ernst ervan kan variëren. De overlevingskansen van het kind zijn vooral afhankelijk van de ernst van de zwelling van de hersenen. Indien de aandoening al in de eerste stadia behandeld wordt, is er een uitstekende kans op volledig herstel. Al genezen de meeste kinderen volledig in 2 à 3 maanden tijd, toch moet vermeld worden dat hersenbeschadiging af en toe mogelijk is. Overlijden is geen uitzondering wanneer het syndroom van Reye niet gediagnosticeerd of niet met succes behandeld is.