Symptomen rodehond

De eerste symptomen duiken twee à drie weken na de besmetting op. Rodehond begint meestal met een verkoudheid. Daarna verschijnen er rozerode vlekjes, eerst alleen in het gezicht, maar daarna naar de nek, de borst en uiteindelijk naar het hele lichaam. De uitslag jeukt niet en verdwijnt na enkele dagen. De uitslag gaat gepaard met opgezwollen klieren en lichte koorts.

Oudere kinderen en volwassenen kunnen daarbij ook koorts, hoofdpijn, een zere keel en pijn in de gewrichten hebben. Bijverschijnselen van de ziekte kunnen bestaan uit pijn in de gewrichten, zwellingen en conjunctivitis (oogbindvliesontsteking). Ook bij kinderen met een sterk verzwakte weerstand kunnen de symptomen veel erger zijn.

Besmettelijkheid rodehond of rubella.

Als je besmet bent met het rubellavirus, ben je besmettelijk vanaf een paar dagen voor de eerste uitslag verschijnt tot 5 à 7 dagen nadat het verschenen is. De incubatieperiode bedraagt 14 tot 21 dagen.

Zwangerschap

Rodehond heeft dus doorgaans enkel milde symptomen tot gevolg. Maar als je zwanger bent en in de eerste drie maanden van je zwangerschap besmet geraakt met het virus, kan je de besmetting overdragen op je ongeboren kindje.  Het kindje kan dan ernstige afwijkingen vertonen, zoals cataract en andere oogproblemen, gehoorproblemen, hartziekten en mentale handicaps . Dit wordt congenitale rubella genoemd. Sommige vrouwen krijgen zelfs een miskraam. Het vaccin tegen rodehond is in België en Nederland verplicht, juist om de besmetting van zwangere vrouwen te voorkomen

Complicaties rode hond

Andere complicaties  als hersenvliesontsteking, longontsteking en middenoorontsteking zijn erg zeldzaam en komen alleen voor bij volwassenen met rodehond.