Symptomen hyperventilatie

We kennen hyperventilatie vooral als een moeilijkheid bij het ademhalen. Wanneer je hyperventileert, adem je dieper, sneller en onregelmatiger dan anders. In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, gaat het niet om een zuurstofgebrek. Integendeel, er is op dat moment meer dan voldoende zuurstof in je bloed aanwezig. Wat er wél tekort is in je bloed, is koolstofdioxide of CO². 


De ademhalingstechnieken die hyperventilatie kunnen controleren, zijn dan ook gericht op het doen stijgen van het CO²-gehalte in het bloed, en niet het zuurstofgehalte. Daarom raadt men patiënten aan om bijvoorbeeld in een papieren zakje te ademen. Maar er komt bij hyperventilatie meer kijken dan enkel een probleem bij het ademhalen. Hieronder sommen we alle symptomen die te maken hebben met hyperventileren voor je op.

Algemene symptomen hyperventilatie

Wanneer je hyperventileert, heb je vaak een opgeblazen gevoel in je buikstreek. Hierdoor kan het gebeuren dat je veel scheten moet laten en veel moet boeren. Je hebt ook last van een droge mond. Mensen die veel hyperventileren, hebben vaak slaapproblemen en zijn chronisch vermoeid. Dit uit zich onder andere in een algemeen gevoel van zwakte.

Problemen met de luchtwegen

Op het vlak van ademhaling en luchtwegen is er eerst en vooral de kortademigheid die je parten speelt. Mensen die hyperventileren, kunnen last krijgen van een overdreven slijmproductie (speeksel en snot), wat zich ook uit in verstopte of net lopende sinussen. Zij moeten daardoor ook veel niezen. Verder ervaren zij een benauwd gevoel in de borststreek en moeten ze veel zuchten en geeuwen.

Psychologische problemen

Op mentaal vlak ben je eerst en vooral erg gespannen wanneer je hyperventileert. Je kan ook erg angstig zijn, zeker wanneer je last hebt van paniekaanvallen of een andere angststoornis. Verdere mentale symptomen zijn vermoeidheid, vluchtdrang en een onwezenlijk gevoel (alsof het niet tot je doordringt wat er gebeurt).

Hartslag en zenuwstelsel

Wanneer je hyperventileert, gaat je hartslag razendsnel. Hierdoor kan je last krijgen van hartkloppingen. Dit wil zeggen dat je hart een of meerdere slagen overslaat. De symptomen die gelinkt worden aan het zenuwstelsel omvatten duizeligheid, verlies van evenwicht, lichtheid in het hoofd en een tintelend gevoel in gezicht, handen en voeten. In sommige gevallen gaat het echter niet om een tinteling, maar eerder om ongevoeligheid.