Hyperventilatie

Wanneer je hyperventileert, wil dit zeggen dat je ademhaling sneller en dieper verloopt dan anders. Het CO²-gehalte in je bloed is op dat moment te laag, ten opzichte van het zuurstofgehalte. Frequente hyperventilatie is vaak een symptoom van een onderliggende mentale aandoening. Hieronder vertellen we je meer over de symptomen, oorzaken en behandeling van hyperventilatie.

Symptomen hyperventilatie

Het hyperventileren duurt meestal ongeveer een halfuurtje. Wanneer je hyperventileert, voel je je gespannen of angstig. Je voelt je ook benauwd aan de borst (eventueel borstpijn). Je hartslag gaat razendsnel en je het lijkt alsof je niet genoeg lucht krijgt. Verder kan je last krijgen van een tintelend gevoel rond je mond en aan handen en voeten. Mensen die hyperventileren, voelen zich ook licht in hun hoofd.

Andere, minder frequent voorkomende symptomen zijn zweten, een opgeblazen gevoel, wazig zicht, hoofdpijn, flauwvallen en concentratie –of geheugenproblemen.

Oorzaken hyperventilatie

Een moment van hyperventilatie wordt meestal uitgelokt door stress, angst, of een wijziging in je emotionele toestand. Hyperventilatie kan veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen als emfyseem, astma of als gevolg van een verwonding aan je hoofd. Maar meestal is de die diepere oorzaak van psychische aard: hyperventilatie komt het meeste voor bij mensen die lijden aan een angststoornis of paniekaanvallen. Zij zijn vaak erg gespannen en nerveus en ademen onrustig.

Vrouwen hebben meer last van hyperventilatie dan mannen. De meeste patiënten zijn tussen de 15 en 55 jaar oud.

Behandeling hyperventilatie

De behandeling van hyperventilatie hangt af van de oorzaak. Mensen die af en toe hyperventileren, kunnen zichzelf helpen. In de eerste plaats kunnen zij eenvoudige ademhalingstechnieken aanleren die het hyperventileren doen verdwijnen. De meest gekende techniek is het ademhalen in een papieren zakje. Je kan ook ademhalen door getuite lippen - alsof je aan het fluiten bent.

Mensen met matige tot ernstige hyperventilatie hebben een meer ingrijpende behandeling nodig. Het gaat hier om mensen bij wie de momenten van hyperventilatie zeer lang duren en zich frequent herhalen, in die mate dat zij problemen ondervinden bij het uitvoeren van dagdagelijkse taken. Een medische behandeling bestaat hier in de eerste plaats uit een therapie bij een psychiater of psycholoog, om de onderliggende psychische aandoening die de hyperventilatie veroorzaakt aan te pakken. Daar komt waarschijnlijk medicatie bij kijken, zoals bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeermiddelen. Ook deze mensen zijn gebaat met het aanleren van ademhalings –en relaxatietechnieken.