Sushi en de gezondheidvoordelen bij het eten daarvan
Oorsprong van sushi
In Zuidoost-Azië was het gebruikelijk voor mensen om vis te laten fermenteren met rijst om deze zo langer houdbaar te maken. Deze methode verspreidde zich door heel Azië rond de Edoperiode. In Japan begonnen ze in deze tijd met het eten van de vis samen met de rijst, terwijl deze nog niet volledig klaar was met fermenteren. Nadat de economie beter ging in Japan en steeds meer mensen verse vis konden betalen begonnen ze met rijstazijn de zure smaak van gefermenteerde rijst na te maken. In het begin werd sushi nog beschouwd als streetfood, maar door de variatie aan vis en de ambitie van vele japanners is het uitgegroeid tot een delicatesse. De sushi die we kennen is rond de 19e eeuw tot stand gekomen met allerlei ingrediënten die wij nu ook kennen. Rond de 20e eeuw verspreidde deze kostelijkheid zich door de wereld en is sushi een delicatesse waarvan iedereen nu kan genieten. Tegenwoordig kun je in elke stad wel een goed sushi restaurant vinden die verse sushi serveert of deze laten thuisbezorgen door bezorgservices zoals Deliveroo.
Ingrediënten van sushi
Sushi wordt gemaakt van een uitgebreid assortiment van ingrediënten met de voordelen die daarmee gepaard gaan. Hier zijn de meest voorkomende ingredienten van sushi.
Groenten
Groenten die met sushi worden geserveerd moet altijd vers zijn en zijn daardoor nog vol antioxidanten. Deze antioxidanten helpen je lichaam om giftige stoffen te neutraliseren. Voorbeelden van groenten die gebruikt worden bij sushi zijn bijvoorbeeld mais, komkommer en avocado.
Vis
De vis in sushi is waar het gerecht het meest bekend om staan vanwege het feit dat veel ervan rauw is. De meest gebruikte vissoorten bij sushi zijn zalm, tonijn, makreel en zeebaars. Sushi is dan ook erg gezond, omdat in vis veel omega 3 vetten zitten. Deze vetten zijn essentieel voor je lichaam omdat deze beschermen tegen hart en vaatziekten en het is dan ook aangeraden om deze een tot twee keer per week binnen te krijgen.
Zeewier
Het groene vel dat rondom je rijst zit en de ingrediënten binnenhoud is gedroogde zeewier. Vroeger werd zeewier uit de havens gevist, gedroogd en vervolgens rondom de sushi gewikkeld. Tegenwoordig wordt zeewier gekweekt door bedrijven die zich hierin specialiseren. Dit zeewier heeft de naam nori, vanwege de vissmaak die dit zeewier heeft. Nori bevat veel vitaminen en mineralen waaronder ijzer, fosfor en calcium.
Rijst
Bij sushi wordt er meestal kleefrijst gebruikt omdat deze een structuur heeft dat alle ingrediënten bij elkaar houdt. Zo kun je eten zonder dat de ingredienten uit elkaar vallen wanneer je de sushi pakt met je eetstokjes.
Extra’s
Wanneer je het lust kun je ook je sushi dippen in sojasaus en wasabi. Sojasaus is goed voor je bloedvaten en wasabi staat bekend om de antibacteriële werking die je krijgt bij het innemen ervan. Deze twee extra's zijn dus lekker en gezond.
Dit zijn de meest bekende gezondheidvoordelen van suhsi eten en dus kun je dit de volgende keer gebruiken als excuus om eens te bestellen bij een sushi restaurant.