Stappen tellen in plaats van calorieën

Een duurzaam gewichtsverlies en een gezondere levensstijl? Dan is het stappendieet misschien de ideale oplossing! Geen calorieën tellen maar wel stappen. Het is geen echt dieet maar eerder een verzameling van eenvoudige manieren om een gezondere levensstijl op te bouwen. Meer lichaamsbeweging en meer letten op wat je eet, kan al voor een grote verandering zorgen. 

Wat is het stappendieet ?

Wandel elke dag 10.000 stappen en verklein je eetporties met 25%. Dat is waar het stappendieet in essentie om draait: meer bewegen, minder eten. 

Het stappendieet wordt stapje per stapje opgebouwd. Met een stappenteller kun je geleidelijk aan je aantal dagelijkse stappen opbouwen. Je begint bijvoorbeeld bij 2000 tot je uiteindelijk aan de 10.000 stappen per dag raakt. 

Wat mag je eten? 

Tijdens het stappendieet mag je eten wat je wilt. Je hoeft enkel je normale portie met te verkleinen met 25%. 

Fruit, groente, tarwe, magere zuivelproducten, weiproteïne en gezonde vetten worden sterk aangeraden. Heb je echter plots zin in een stukje taart? Geen probleem! Er zijn geen verboden voedingsmiddelen. Je compenseert wat je eet achteraf met meer stappen of andere fysieke activiteiten.

Via gedetailleerde grafieken kun je zien hoeveel stappen er nodig zijn om een evenwicht te vinden tussen je voedsel en het aantal stappen. Er zijn ook grafieken die andere activiteiten vergelijken met een bepaald aantal stappen. 150 stappen staat dan gelijk aan 1 minuut fietsen.  

Hoe gaat het in zijn werk?

Calorieën eten en die calorieën verbranden, dé formule voor een goede energiebalans en een stabiel gewicht. Het stappendieet toont hoe je met kleine veranderingen in je eet-en leefgewoonte toch gewicht kunt verliezen. 

Tijdens de eerste week van het dieet neem je je eigen eetgewoonte onder de loep. Je wordt je meer bewust van wat je eet en kunt zo controle krijgen over de problemen. 

Met een stappenteller kijk je eerst hoeveel stappen je per dag zet.  Daarna bouw je de stappen op. Elke week probeer je 500 stappen meer te zetten per dag, tot je uiteindelijk aan 10.000 stappen komt. Neem eens de trap in plaats van de lift, wandel in plaats van de tram te nemen, ... 

Je kunt het stappendieet blijven volhouden. Het meeste gewicht zul je echter in de eerste 12 dagen verliezen. Daarna leer je best je gewicht stabiel te houden. Hoe meer lichaamsbeweging, hoe meer je kunt eten. 

Het stappendieet is wetenschappelijk onderbouwd. Het is een eenvoudig maar doeltreffend dieet dat door iedereen goed vol te houden is. Het speelt in op eetgewoontes maar ook op een gezonde levensstijl vol lichaamsbeweging. Een ideale manier om je conditie te verbeteren en gezond te leven!