Soorten trappen

Trappen zijn er in allerlei soorten en vormen en met verschillende soorten treden. Niet elke trap is even mooi of even veilig. Om na te gaan welke soort trap voor jou het meest geschikt is, is het nuttig de kenmerken van de verschillende trapsoorten te bekijken.

Verschillende trapsoorten

De meest eenvoudige trapsoort is de rechte steektrap. Deze trap neemt zeer weinig plaats in en is gemakkelijk te belopen. De trap loopt recht omhoog, zonder richtingsverandering en zonder bordes. Voor de rechte steektrap worden rechte treden gebruikt. Een variant van deze trapsoort is de bordestrap, een rechte steektrap met bordes. Het bordes wordt gebruikt voor extreem lage rechte steektrappen.

Sierlijker dan de rechte steektrap is de kwartdraaitrap. Deze trap heeft boven of onderaan een draaiing, waardoor ze 90° draait. Deze trap mag dan wel sierlijker zijn, ze is ook minder veilig dan de rechte steektrap. Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van verdreven treden om die draaiing te maken. Varianten op deze soort trap zijn de dubbelkwartdraaitrap, die 180° draait en de driekwartdraaitrap, die 270° draait.

Ook de wenteltrap is erg sierlijk en je hebt er bovendien niet veel plaats voor nodig. Aan de binnenkant zitten de treden vast aan een spil, de buitenkant mag los blijven, maar kan ook ondersteund worden. Deze trapsoort is in verschillende opzichten erg onpraktisch. Het is bijvoorbeeld moeilijk een wenteltrap te verhuizen en ook iemand kruisen op de trap is niet zo eenvoudig.

Bovenstaande trapsoorten zijn niet in standaarduitvoering verkrijgbaar. De ruimtebesparende trap is dat wel. Deze trap neemt niet veel ruimte in, maar wordt vanwege de moeilijke beloopbaarheid vaak in minder gebruikte ruimtes, zoals de kelder, geplaatst.

Soorten traptreden

Op vlak van treden wordt er een onderscheid gemaakt tussen rechte treden en verdreven treden. Rechte treden worden haaks tussen de trapbomen geplaatst en zijn erg veilig. Verdreven treden daarentegen worden niet haaks tussen de trapbomen geplaatst en worden zoveel mogelijk vermeden omwille van de veiligheid. Kwartdraaitrappen en wenteltrappen maken gebruik van verdreven treden om de richtingsverandering te kunnen realiseren.

Lees meer over: kwartdraaitrap , steektrap , trappen , wenteltrap