Problemen bij trappen
Een trap in huis leidt je naar de nodige hoogtes en laagtes. En dat kan ook figuurlijk. Want bij een trap komt heel wat meer kijken dan doet vermoeden en een verkeerde keuze kan algauw je humeur, interieur of portefeuille ruïneren.
Voor je een trap laat zetten, moet je uit een heel scala van mogelijkheden kiezen. Qua treden liggen de mogelijkheden niet zo ver uiteen en is het vaak een kwestie van budget, maar de keuze in trapleuning is andere koek. Je kan een leuning kiezen met klassieke spijlers, vaak gedraaid en van smeedijzer en soms met allerlei ornamenten. De rechte balusters doen al veel minder klassiek aan, zijn dus eerder tijdloos. Dit gaat ook samen met veiligheid: de spijlen mogen zeker niet te ver uit elkaar staan, de handgreep moet gemakkelijk zijn en een ballustrade of muurtje is bij hogere trappen geen overbodige luxe.
De leuning moet ook bij de vorm passen: een kwartdraai doet moderner aan en is ruimtebesparend, maar moeilijker te begaan, net als een wentel- of slangentrap. Kies ook niet voor een te steile of te vlakke trap, maar richt je op de maatstaven van 18,6 cm hoogte (optrede) en 20 cm diepte (aantrede)
Natuurlijk moet het model niet alleen bij je interieur passen, maar ook bij de afmetingen van je huis. Een trap kan gauw al te bombastisch of net te nauw uitvallen als je volgende vuistregels niet respecteert:
- De hoogte van je trap moet tot op 1 cm nauwkeurig overeenkomen.
- De trap moet een doorgang van minstens 80 cm hebben, met 10 cm marge voor leuning e.d.
- Elke trede moet dezelfde hoogte hebben, anders is het gevaar voor 'mistrappen' te hoog.
- Zowel aan het begin als aan het einde van je trap moet genoeg ruimte zijn om toegankelijkheid te verzekeren.
En last but not least: het materiaal. Metaal en glas geeft een kouder en zakelijker effect, in tegenstelling tot hout. Bij hout kies je best voor stevig hardhout, geschikt voor een solide constructie en krasbestendig. Ook bij het lakken moet je in kennis nemen dat niet elke houtsoort gemakkelijk en egaal laat kleuren, informeer dus steeds over de juiste lak voor het juiste hout.