Slapen wanneer je onder stress staat

Slaap is nodig om je goed in je vel te voelen en een gezond leven te leiden. Maar wanneer je het druk hebt en voortdurend onder stress staat, is het vaak moeilijk in slaap te vallen en je welverdiende nachtrust te krijgen. Lees hier waarom je niet in slaap valt en wat je eraan kan doen.

Waarom je niet slaapt

Te veel piekeren

Veel mensen nemen hun werk mee naar huis, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is ook niet evident om thuis te stoppen met werken. Ouders die thuis blijven en studenten kunnen dit ook ervaren. Als je merkt dat je op het einde van de dag nog steeds problemen probeert op te lossen en je je gedachten niet van je kan afzetten, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen.

Cafeïne

Mensen die onder veel stress staan en weinig slapen hebben vaak de neiging enorme hoeveelheden cafeïne te drinken. Mede daardoor gaan ze nog slechter slapen.

Cortisol

Als je lange tijd onder stress staat, krijgt het lichaam een overdosis van het stresshormoon cortisol. Dat kan je slaappatroon onderbreken.

Een te druk schema hebben

Als je steeds later gaat slapen omdat je anders te weinig tijd hebt of steeds vroeger opstaat, voel je je vaak vermoeid. 

Angst

Angst kan het in slaap vallen ook zeker bemoeilijken. Angst zorgt ervoor dat je hersenen blijven werken en allerlei rampscenario’s blijven inbeelden. Op die manier blijf je bezig met oplossingen zoeken. 

Tips om te slapen

  • Zorg voor een goed opgeruimde slaapkamer.
  • Kijk geen tv meer of kruip niet achter de computer vlak voor je je bed in kruipt. 
  • Maak een wandelingetje, doe een beetje yoga of mediteer.
  • Luister naar rustgevende muziek.
  • Neem een lekker warm bad.
  • Laat je partner je masseren.
  • Schrijf in je dagboek.
  • Seksuele activiteit voor het slapengaan kan erg ontspannend en rustgevend zijn. 

Als het je dan nog niet lukt op tijd in slaap te vallen, kan je er eens over denken  overdag een dutje te doen. 

Lees meer over: angst , cafeïne , cortisol , piekeren , slaap , slapen , stress