Roken en vruchtbaarheid

Roken is ongezond, dat weet iedereen. Maar het feit dat roken tevens een grote invloed heeft op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen, is minder bekend.
Maar er is ook goed nieuws. Wie stopt met roken kan namelijk een aantal van de vruchtbaarheidsrisico’s terug omkeren.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid bij vrouwen

13% van de huidige verminderde vruchtbaarheid word toegeschreven aan roken. Roken remt de werking van de trilhaartjes in de eileiders af en verstoort de zuurstofbevoorrading. Daarnaast is beschadiging van het genetisch materiaal één van de mogelijke manieren waardoor vruchtbaarheid en voortplanting aangetast kunnen worden. Rokende vrouwen moeten gemiddeld dubbel zo lang wachten op een zwangerschap en hebben 60% meer kans onvruchtbaar te zijn dan niet-rokende vrouwen. 

De kans op een succesvolle IVF-behandeling ligt veel lager. Een rokende vrouw heeft gemiddeld twee keer zo veel IVF-behandelingen nodig om zwanger te raken als een niet-rokende vrouw. Tevens versnelt roken het verlies van de vruchtbaarheid bij de vrouw en kan het de overgang een tot vier jaar vervroegen. Roken veroorzaakt een grotere kans op een spontane miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

Gevolgen voor de vruchtbaarheid bij mannen

Net als een hoge bloeddruk of te veel cholesterol, is tabak slecht voor de bloedsomloop. Dit komt doordat tabak vetafzetting in de bloedvaten bevordert. Een goede doorbloeding van de penis is echter noodzakelijk voor een goede erectiefunctie. Uit sommige studies blijkt dat rokers 50 % meer risico lopen op erectiestoornissen. Daarenboven tast roken ook de spermakwaliteit aan. Rokers hebben namelijk meer misvormde spermatozoïden, en nicotinederivaten hebben een negatieve invloed op de beweeglijkheid van de zaadcellen.

Passief roken

De schadelijke effecten van 'passief roken' (mensen die niet roken en zich bevinden in ruimtes waar gerookt wordt) zijn nu definitief vastgesteld. De effecten door het inademen van sigarettenrook van anderen lijken een even grote invloed te hebben op vruchtbaarheid als bij de rokers zelf.

Goed nieuws is wel dat wie stopt met roken, zijn potentie soms volledig terugkrijgt. Tevens hebben rooksters die stoppen, evenveel kans om zwanger te worden als vrouwen die nooit gerookt hebben.