Problemen met het sperma

Normaal gezien is het zo dat je, als je graag kinderen wilt, maar een paar dingen hoeft te doen en negen maanden later wordt er een baby’tje geboren. Eigenlijk hou je van in het begin geen rekening met eventuele problemen die er kunnen opduiken tijdens de verwekking van het kindje. Maar wat als het inderdaad zo is dat je na een paar keer proberen nog altijd niet in verwachting bent? Ben je dan abnormaal en moet je je dan zorgen gaan maken? Het is vooral zaak om na te gaan of de vrouw of de man onvruchtbaar of minder vruchtbaar is. Als je dat weet, kan je de oorzaak aanpakken en komt er na een tijd misschien toch een kindje!

Problemen bij het verwekken door de man of de vrouw?

De kansen dat de oorzaak van de onvruchtbaarheid bij de man ligt, is ongeveer vijftig procent. Welke problemen kunnen er dan eigenlijk bij de man optreden?

Wat kan ervoor zorgen dat de man minder vruchtbaar of onvruchtbaar is? 

  • Het sperma zwemt te traag: normaal sperma zwemt snel genoeg om in de eicel te kunnen dringen, maar soms is het zo dat het te traag zwemt en er daardoor geen bevruchting plaats kan vinden. 
  • Het sperma is te laag geconcentreerd: om een bevruchting te hebben van de eicel, moeten er miljoenen spermacellen proberen in de eicel te dringen. Als er maar een lage concentratie zaadcellen in het sperma zitten, is deze kans veel kleiner dan bij normaal sperma.
  • Een lage concentratie zaadcellen in sperma kan ook genetisch zijn, dan is er voor de rest geen oorzaak te vinden.
  • Mannen hebben ook last van hun hormonen, net als vrouwen. Mannen bezitten het hormoon testosteron, dat onder andere instaat voor de productie en regulatie van de zaadcellen. Als dat hormoon zijn werk niet meer goed doet, is het niet meer dan logisch dat er dus ook problemen op kunnen treden bij de bevruchting van een eicel.

Als je moeilijkheden hebt om kinderen te krijgen, en er is een kinderwens, is het een goed idee om een arts te raadplegen. Tegenwoordig bestaan er veel oplossingen voor onvruchtbaarheid.