Prostaatkanker voorkomen

De laatste decennia werd steeds vaker prostaatkanker vastgesteld bij westerse mannen. 33% van alle vastgestelde kankerpatiënten hebben prostaatkanker. Dit percentage ligt zelfs hoger dan dat van longkankerpatiënten. Daarenboven steeg ook het sterftecijfer bij prostaatkankerpatiënten. Belangrijk is dus de vraag: “Hoe kan ik de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleinen?”

Een gezond dieet, vervaardigd van groenten en fruit

Vermijd vethoudend voedsel zoals fast food en ga voor een gezond dieet met voldoende groenten, fruit en granen. Groenten en fruit bevatten namelijk vitamines en voedingsstoffen die je gezondheid ten goede komen. Een voedingselement dat gelinkt werd aan prostaatkanker is lycopeen. Lycopeen vind je in gekookte of rauwe tomaten en andere rode vruchten. Of je prostaatkanker daadwerkelijk kan voorkomen door een gezond dieet, werd nog niet onomstotelijk bewezen. Hoe dan ook verbetert een gezonde levenswijze de levenskwaliteit van iedereen.

Kies niet voor supplementen maar voor gezonde voeding

Studies hebben niet kunnen bewijzen dat supplementen de kans op prostaatkanker verminderen. De kans op het krijgen van prostaatkanker daalt echter wel bij langdurige inname van vitamines en mineralen, zoals vitamine E, vitamine C en selenium. Studies tonen aan dat dit enkel het geval is wanneer je kiest voor voeding die deze vitamines en mineralen op een natuurlijke manier bevatten, in tegenstelling tot het innemen van supplementen.

Rook niet en vermijd stress

Door te roken komt de doorbloeding van de prostaat in gedrang. Ten tweede bevat rook veel cadmium. Deze stof verhindert de werking van zink in de prostaat. De prostaatcellen kunnen bijgevolg minder snel zink opnemen. Deze gevolgen verhogen het risico op prostaatkanker.

Stress daarenboven, verhoogt de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron, waardoor je prostaat meer geprikkeld wordt. Deze stimulans levert een bijkomende risicofactor.

Beweeg voldoende en houd een gezond gewicht aan

Sport voldoende, want lichaamsbeweging bevordert de bloedcirculatie in het bekken. Zo wordt er meer zuurstof voorzien voor de prostaat.

Overgewicht bevordert de ontwikkeling van testosteron naar dihydrotestosteron, waardoor prostaatkankercellen meer kans krijgen zich te ontwikkelen.

Praat met je dokter

Indien je denkt dat je een verhoogd risico op prostaatkanker loopt, overleg je dit best met je huisarts. Mannen met een verhoogd risico kunnen medicatie en behandeling overwegen om de kans op prostaatkanker zo laag mogelijk te houden. Medicatie zoals Finasteride werkt risicoverlagend. Het remt namelijk de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron.

Finasteride wordt momenteel ook gebruikt voor mannen die kampen met haarverlies of een prostaatvergroting. Van dit geneesmiddel werd reeds bewezen dat het de kans op prostaatkanker lichtjes vermindert. Finasteride wordt echter niet gemakkelijk aanbevolen en vereist een grondige consultatie bij je huisarts.

Lees meer over: dieet , fruit , kanker , mannen , prostaat , prostaatkanker , stress , vitamine