Oorzaken van prostaatkanker

De oorzaken van prostaatkanker zijn een hele tijd ongekend gebleven. Dankzij het toenemende onderzoek naar prostaatkanker, is er meer duidelijkheid gekomen over deze ziekte. Zo zijn er een aantal risicofactoren die de kans op het hebben van prostaatkanker verhogen.

Prostaatkanker

Prostaatkankercellen groeien wanneer het genetische materiaal in onze cellen wordt aangetast. Door deze aantasting beginnen de cellen zich dus op een oncontroleerbare manier uit te breiden. Op die manier ontstaat er een ophoping van weefsels, namelijk een tumor.

Die groei van kankercellen in de prostaat wordt bevorderd door het mannelijke hormoon testosteron. Testosteron wordt door de zaadballen geproduceerd, vandaar dat prostaatkanker enkel bij mannen kan worden vastgesteld.

Aanbevelingen

Hoewel de concrete oorzaak van de groei van kankercellen onbekend is, zijn er wel een aantal risicofactoren gekend:

Leeftijd

Hoewel ook jonge mannen met prostaatkanker te maken kunnen krijgen, stijgt het risico op deze kanker samen met de leeftijd. Meer dan 70% van de mannen met prostaatkanker is ouder dan 65 jaar.

Etniciteit

De etnische achtergrond hangt samen met het risico op prostaatkanker. Onderzoek wijst uit dat Afro-Caraïbische en Afro-Amerikaanse mannen meer kans hebben op prostaatkanker.

Genetische achtergrond

De familiegeschiedenis heeft een invloed op de kans op het krijgen van prostaatkanker. Indien je een nabij familielid hebt dat prostaatkanker heeft gehad, bijvoorbeeld je vader, een broer of een oom, is er een verhoogde kans dat je ook prostaatkanker kunt krijgen.

Bovendien wees onderzoek uit dat indien je een vrouwelijk familielid hebt dat borstkanker heeft gehad, je zelf ook meer ontvankelijk bent voor prostaatkanker.

Dieet

Mannen die veel melkproducten en verzadigde vetten in hun voeding opnemen, hebben dankzij die eetgewoontes ook meer kans op prostaatkanker. Vandaar dat er onder vegetariërs minder prostaatkanker wordt vastgesteld. Vooral tomaten en rode vruchten bevatten gezonde antioxidanten die de kans op prostaatkanker verminderen.

Lees meer over: dieet , kanker , leeftijd , mannen , prostaat , prostaatkanker