Paracetamol vergeleken met andere pijnstillers

Er zijn drie soorten pijnstillers die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn: paracetamol, acetylsalicylzuur (aspirine) en ibuprofen/naproxen.

Paracetamol

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. De stof die erin zit werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het heeft echter geen ontstekingsremmende werking. Paracetamol wordt vrij goed verdragen en heeft relatief weinig bijwerkingen. Ook kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen het gebruiken, maar wel in beperkte mate. 

Net als alle andere geneesmiddelen wordt ook paracetamol gevaarlijk als je er een overdosis van gebruikt. Bij overmatig gebruik kan er leverbeschadiging optreden.Paracetamol is aanbevolen bij lichte tot ernstige pijnen als griep, verkoudheid, tandpijn, hoofdpijn, enz.

Acetylsalicylzuur (Aspirine)

Aspirine helpt bij koorts en pijn en heeft, in tegenstelling tot paracetamol ook een ontstekingsremmende werking, maar alleen in hoge doses. Aan het gebruik van aspirine zijn meer risico’s verbonden dan aan het gebruik van paracetamol. 

De pijnstiller kan het maagslijmvlies beschadigen, wat kan leiden tot maagbloedingen en -zweren. Andere bijwerkingen kunnen bestaan uit misselijkheid, braken, buikpijn en spijsverteringsproblemen. Aspirine kan ook aanbevolen worden ter preventie van hart- en vaataandoeningen omdat ze en bloedverdunnende werking hebben en zo het risico op bloedverdunners verminderen.

Ibuprofen/naproxen

Ontstekingsremmers zijn enkel verkrijgbaar op doktersvoorschrift, met uitzondering  van ibuprofen en naproxen. Deze middelen werken pijnstillend, koortswerend en gaan in hogere doses ook ontstekingen tegen.  Deze middelen worden vooral gebruikt bij voortdurende of herhaaldelijk terugkerende pijn die gepaard gaat met ontstekingen.

Doordat de middelen verschillende bijwerkingen kunnen hebben, wordt voor de behandeling van gewone pijn en koorts eerder een beroep gedaan op paracetamol. De bijwerkingen  zijn ongeveer hetzelfde als bij aspirine:  beschadiging van het maagslijmvlies, braken, misselijkheid, enz. De ontstekingsremmers zijn ook niet geschikt voor zwangere vrouwen.