Paracetamol

Paracetamol is het meest gebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel ter wereld. Dat komt doordat het een vrij veilig middel is, zonder veel bijwerkingen.

Geschiedenis paracetamol

De Amerikaanse chemicus Hamrop Northrop Morse was de eerste die in paracetamol synthetiseerde in 1877, maar het duurde tot 1887 voordat de Duitse dokter Joseph von Mering paracetamol uitprobeerde op patiënten. Hij publiceerde echter een studie waarin hij beweerde dat paracetamol het risico op de bloedaandoening methemoglobinemie verhoogde. Het duurde nog tot 1953 voordat paracetamol op de markt gebracht werd. Het werd toen gepromoot als een pijnstiller die ook voor kinderen veilig was om te nemen en weinig bijwerkingen had.

Merken

Paracetamol is bij de apotheker, en in Nederland ook bij de drogisterij verkrijgbaar onder de naam paracetamol, maar er bestaan ook merken zoals Panadol, Perdolan en Dafalgan.

Wanneer gebruiken?

Paracetamol is een pijnstillen of koortswerend middel dat gebruikt wordt in geval van lichte tot matige pijn en koorts. Het is aangeraden bij pijn en ziektes als griep, verkoudheid, hoofdpijn, keelpijn, menstruatieklachten, enz.

Dosering

Voor volwassenen wordt een dosering van 500 tot 1000 mg. per keer aanbevolen, met een interval van minimum vier uur tussen twee innamen.

Voor kinderen en zuigelingen wordt een dosering van 10 tot 15 mg. per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen, dit maximaal vier keer per dag, met een maximum van 60 mg. per kilogram per dag.

Bijwerkingen paracetamol

Paracetamol is een vrij veilige pijnstiller, maar net als bij andere geneesmiddelen kan overdosering klachten veroorzaken. Een overdosis paracetamol of langdurig gebruik van het middel kan je lever zelfs permanent beschadigen. Overgevoeligheid voor paracetamol komt slechts zelden voor.