Oorzaken van blaasontsteking

Een blaasontsteking is een infectie aan de de blaas, een aandoening die meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Een blaasontsteking is gemakkelijk te behandelen, maar wanneer het onbehandeld blijft, kan het leiden tot aandoeningen zoals een infectie aan de nieren. Maar wat zijn juist de oorzaken van een blaasontsteking?

Bacteriële infectie

In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Als die bacteriën de blaas bereiken, gaan ze zich vermenigvuldigen en veroorzaken zo een blaasontsteking. 

Een mogelijke oorzaak voor een bacteriële infectie is het niet volledig ledigen van de blaas. Zwangere vrouwen hebben vaak het probleem dat ze hun blaas niet geheel kunnen ledigen, alsook mensen met een obstructie in het urinewegsysteem door bijvoorbeeld een tumor, of bij mannen door een prostaatvergroting. 

Vrouwen en blaasontstekingen

Bij vrouwen is de opening van de urinebuis zeer dicht bij de anus. Op die manier kunnen de bacteriën uit de anus vrij gemakkelijk in het urinewegsysteem terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een tampon gebruikt, wanneer je betrekking hebt, als je na een toiletbezoek van achter naar voor veegt, in plaats van andersom, of als je een pessarium gebruikt.

Bij vrouwen in de menopauze wordt er door een gebrek aan oestrogeen minder slijm aangemaakt rond de vagina, waardoor bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Dat verminderd oestrogeengehalte zorgt er ook voor dat de wanden van de urinebuis en de blaas dunner worden en op die manier sneller beschadigd kan worden. Vrouwen in de menopauze zijn dus een risicogroep voor blaasontstekingen.

Andere oorzaken

Een blaasontsteking kan ook veroorzaakt worden door schade of irritatie rond de urinebuis. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door:

  • het vervangen van een katheter (vaak na een operatie)
  • ruwe en frequente seksuele betrekking  
  • het dragen van zeer strakke kledij
  • het wassen met bijvoorbeeld geparfumeerde zeep of douchegel
  • andere blaas- of nierproblemen
  • diabetes (suikerziekte)