Oorzaak maagzweer

Een maagzweer slaat een gat in het maagslijmvlies of het slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Dat veroorzaakt een pijnlijk en brandende gevoel in de bovenbuik, tussen de navel en het borstbeen.

Helicobacter pylori bacterie

Nog niet zo lang geleden dacht men dat stress en pikant voedsel, tabak, koffie en alcohol de belangrijkste oorzaken waren van een maagzweer of ulcus. Dat zou leiden tot te veel maagzuur, wat een maagzweer kon veroorzaken. Het klopt inderdaad dat maagzuur maagzweren veroorzaakt. Maar er is meer aan de hand.

Maar vandaag staat de wetenschap weer wat verder, en weet men dat de bacterie Helicobacter pylori 90% van de maagzweren veroorzaakt. Vanwaar die bacterie komt, weet men nog steeds niet. Vermoed wordt dat de bacterie tijdens de kinderjaren al in het menselijk lichaam terecht komt. Niet iedereen met deze bacterie krijgt een maagzweer.

De bacterie is bestand tegen je zuur en in staat zich een weg te banen door het beschermende maagslijmvlies. Die bacterie veroorzaakt een chronische ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis).

Geneesmiddelen die maagzweren veroorzaken

Niet alle maagzweren worden veroorzaakt door de bacterie H. Pylori. Ook ontstekingsremmende pijnstillers en antireumamiddelen kunnen aanleiding geven tot maagzweren. Als je deze medicijnen langer dan een maand moet nemen, kun je ze best combineren met maagzuurremmers. Medicijnen die maagzweren kunnen veroorzaken zijn: ibuprofen, aspirine en naproxen.