Maagzweer

Een maagzweer of ulcus is een gaatje ( zweer) in de maagwand of de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). Zo’n maagzweer kan erg pijnlijk zijn. Een maagzweer kan tegenwoordig goed en snel behandeld worden.

Symptomen maagzweer

Een maagzweer kenmerkt zich door pijn in de bovenbuik. Die pijn kan een paar minuten tot een paar uur duren en wordt ’s nachts en als je een lege maag hebt erger. De pijn kan soms verdwijnen maar komt dan een paar dagen of weken later weer terug.

Oorzaak maagzweer

Vroeger werd altijd gedacht dat een maagzweer het gevolg was van stress of het eten van te veel pikant voedsel. Een maagzweer is inderdaad het gevolg van een teveel aan maagzuur, maar in 90% van de gevallen ligt een bacterie aan de oorsprong ervan, namelijk de Helicobacter pylori. De bacterie is bestand tegen zuur en kan zich een weg banen door het beschermende maagslijmvlies. Niet alle maagzweren worden veroorzaakt door H. pylori. Ook ontstekingsremmende middelen en antireumamiddelen kunnen maagzweren veroorzaken.

Behandeling

Als de maagzweer niet te ernstig is, kan je huisarts je maagzuurremmende medicijnen voorschrijven. Als de klachten na een paar weken niet verdwenen zijn of als ze terugkeren nadat je met de medicijnen stopt, zal je verder onderzocht worden. Als je een infectie hebt opgelopen met de Helicobacter pylori, zal je meestal een antibioticakuur moeten volgen. Die kuur bestaat meestal uit een combinatie van twee antibiotica en een maagzuurremmer.