Ontgiften: voor een zuiver lichaam en een gezonde geest

Het leven is veeleisend, en vroeg of laat merk je dit aan je lichaam, maar ook aan je geest. Constante druk en stress, altijd maar gehaast zijn en geen tijd voor jezelf hebben: na een tijd begint dit op je gemoed te wegen. Slechte gewoontes zoals ongezond eten of roken worden hierdoor alleen maar erger. Het wordt tijd dat je een keer je lichaam ontdoet van alle slechte stoffen en je geest van alle storende gedachten. Met deze tips ben je zo op weg naar een vernieuwd en opgefrist gestel. 

Voor je lichaam:

  • Vasten: Er zijn vele mogelijkheden tot vasten. Kies een programma dat past bij je levensstijl. Kies een rustige week om dit in te doen. Vasten kan je af en toe duizelig maken of voor lichte concentratieproblemen zorgen. Doe het dus niet wanneer je een belangrijke vergadering hebt. Vasten zorgt ervoor dat je lichaam overtollige stoffen en toxines kwijtgeraakt. Het geeft je metabolisme een flinke duw in de rug en je zal je opnieuw levendig en energiek  doen voelen.
  • Slechte gewoontes afleren: Vasten is een stap in de goede richting, maar als je er slechte gewoontes op nahoudt, zal het niet genoeg zijn. Roken, overmatig alcoholgebruik, te veel rood vlees en vetten in je maaltijden. Allemaal zorgen ze voor een slecht functionerend metabolisme. Probeer de gewoontes in te perken of af te leren en je zal het verschil direct merken.
  • Beweging: Regelmatig joggen, zwemmen of fitnessen jaagt die toxines zo uit je lichaam. Ook een wellnessdagje kan ontzettend deugd doen. Sauna en massage werken ontspannend en ontgiftend en zijn een weldaad voor zowel lichaam als geest.

Voor je geest:

  • Ontspannen: Neem een kwartiertje, of zelfs langer als je kunt, om alleen te zijn, rustig neer te zitten en je geest volledig leeg te maken. Als je wil, kun je er zelfs een echte meditatie van maken. Train jezelf in optimistisch en positief denken. Deze oefening geeft je de tijd om even je batterijen op te laden en donkere, negatieve gedachten uit je hoofd te bannen.
  • Verban stress: Iedereen heeft zijn zorgen. Het heeft echter geen zin om eindeloos te piekeren over dingen waar je toch niets aan kan doen. Dit zorgt er enkel voor dat er negatieve gedachten in je hoofd blijven hangen, en daar heeft niemand iets aan. Probeer te focussen op de goede dingen in je leven. De meeste dingen waar we ons zorgen over maken, gebeuren zelfs nooit.
  • Praat over je problemen: Een cliché, maar het werkt. Het kan deugd doen om je hart eens te luchten. Je zal merken dat, eens je verteld hebt wat er scheelt, de negatieve gedachten zo uit je hoofd wegdrijven. Als je echt niet wil praten, probeer dan je problemen op te schrijven. Zo krijg je ze ook uit je systeem en kan je er misschien zelfs objectiever naar kijken.
  • Adem diep: als je voelt dat de stress aan het overnemen is, doe dan een kleine ademoefening. Diep en langzaam in- en uitademen helpt de adrenalinestroom die je bij stressvolle situaties krijgt, te kalmeren.
Lees meer over: detox , ontgiften , ontspannen , stress , vasten