Omgaan met bedplassen
In veel gevallen houdt het bedplassen vanzelf op zonder behandeling. Toch kan het handig zijn om preventieve maatregelen te nemen.
- Laat je kind door de dag normaal drinken. Let er wel op dat je je kind niet of toch zeker niet te veel laat drinken 2 tot 3 uur voor het slapen gaan. Geef je kind zeker geen bruisende frisdranken of dranken met cafeïne. Cafeïne is immers een diureticum, wat wil zeggen dat het de urineproductie stimuleert.
- Laat je kind plassen voor het slapen gaan. Ook als je kind niet moet plassen, probeer je hem of haar toch best op het toilet te zetten. Vaak komt het plassen dan vanzelf.
- Zorg ervoor dat je kind ’s nachts gemakkelijk naar het toilet kan. Voorzie bv. een lichtje in de gang of laat je kind vanonder slapen als je kind in een stapelbed slaapt.
- Praat met je kind en achterhaal wat het probleem is. Misschien heeft je kind gewoon angst om ’s nachts naar het toilet te gaan.
- Leg zuivere lakens en zuivere slaapkleren binnen handbereik voor het geval je kind ’s nachts in zijn bed plast. Zo duurt het minder lang om de lakens te vervangen. Laat eventueel je kind hierbij helpen als het dit wil.
- Gebruik een waterafstotende matrasbeschermer en aangepaste lakens. Als je kind in zijn bed heeft geplast, spoel je de lakens en de slaapkleren best uit in koud water, eventueel met een beetje bleekmiddel. Nadien kan je de kleren gewoon wassen zoals normaal. Spuit indien nodig een luchtverfrisser in de kamer.
- Was niet enkel de lakens en pyjama, maar ook je kind zelf. Gebruik eventueel na het wassen een vochtinbrengende crème om huidirritatie te voorkomen.
- Wees niet boos op je kind als het in bed heeft geplast. Straf het kind dan ook niet, het kind kan er immers niets aan doen. Je zal je kind enkel opzadelen met een schuldgevoel, schaamte en laag zelfbeeld. Hierdoor zou het probleem enkel erger kunnen worden.
- Gebruik een beloningssysteem om positief gedrag aan te moedigen. Zo kan je werken met een kalendersysteem waarbij je een sticker kleeft voor elke droge nacht. Na 10 droge nachten kan je je kind extra belonen met een op voorhand afgesproken beloning.
- Praat met je huisarts over het probleem. Hij vindt misschien een onderliggend probleem en kan hiervoor een aangepaste behandeling voorstellen.
- Raak niet ontmoedigd! Bij de meeste kinderen lost het probleem zich vanzelf op.