Ochtendmisselijkheid

Bijna elke zwangere vrouw ondervindt in grote of mindere mate ochtendmisselijkheid. Ondanks wat de benaming doet vermoeden, treedt het gevoel niet noodzakelijk ‘s ochtends op. Vaak overvalt het je ook overdag of ’s nachts. Men zouden dus beter over zwangerschapsmisselijkheid spreken.

De misselijkheid is een gevolg van de veranderende hormoonactiviteit bij aanvang van de zwangerschap. Daarom dat de meeste vrouwen er tussen de 6de en de 12de week last van krijgen. Soms kan het gebeuren dat de misselijkheid blijft aanhouden tot de bevalling.

Gevaarlijk?

Door het braken en de verminderde eetlust zijn velen bang dat dit slecht is voor de baby. Deze bezorgdheid is meestal overbodig. In dit stadium is de baby namelijk nog zeer klein, waardoor de reserves van de mama volstaan om voldoende voedingstoffen te voorzien. Ochtendmisselijkheid kan echter wel gevaarlijk zijn indien deze aanleiding geeft tot drastisch gewichtsverlies. Het is daarom belangrijk je gewicht goed in de gaten te houden

Meerdere zwangerschappen

Er is geen verband tussen opeenvolgende zwangerschappen. Het kan dus perfect zijn dat je bij een eerste zwangerschap niets van het gevoel ervaart, maar bij de tweede juist heel erg.