Na hoelang proberen zwanger te raken moet ik hulp zoeken?

Heb je een regelmatige cyclus en voldoende gemeenschap tijdens de vruchtbare periodes, dan kan je best naar een andere manier zoeken indien je na 12 maanden proberen nog geen succes hebt geboekt. Stap zonder zorgen naar een arts, schaamte is voor niets nodig. Tal van koppels ondervinden problemen bij het zwanger proberen raken. De oorzaken kunnen van allerlei aard zijn, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen op te lossen.

Wie?

Veel koppels zijn bereid hulp te zoeken, maar weten niet goed waar terecht. De meesten wenden zich voor een eerste vruchtbaarheidsadvies dan maar tot de huisarts of de gynaecoloog. Belangrijk is vooral om je te richten tot een arts waarmee je vertrouwd bent. Al dan niet verwijst deze je naar een specialist, naargelang de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen.

Oorzaken

Bij de vrouw zijn de meest voorkomende oorzaken problemen bij de eisprong en hormonale afwijkingen. Bij de mannen gaat het voornamelijk om problemen met de zaadcellen, bijvoorbeeld indien ze niet voldoende aanwezig zijn of zich slecht kunnen voortbewegen.

Samen hulp zoeken

Indien je als koppel de beslissing neemt hulp te zoeken bij het zwanger worden, dan is het belangrijk om het hele traject ook samen aan te gaan, onafhankelijk van de oorzaak. Het probleem is namelijk een probleem dat je hebt als koppel en dat je dus samen ook moet oplossen.