Mason-operatie, de ingreep

De Mason-operatie of vertical banded gastroplasty is een operatie die al meer dan 20 jaar bestaat. In feite gaat het om een maagverkleining met nietjes. Met nietjes en een ring wordt er een kleine voormaag gecreëerd. Dat kleine maagzakje zal ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt en dus ook minder gaat eten.

Bij deze ingreep wordt, net zoals bij de maagring, een klein maagzakje gecreëerd. De chirurg maakt daarvoor gebruik van chirurgische nietjes of ‘vertical stapling’. Vier rijen (2X2) van nietjes worden verticaal op de maag geplaatst. Een siliconenring zorgt voor een kleine doorgang naar de rest van de maag.

De operatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose en duurt ongeveer een uur. De chirurg kan voor de uitvoering van de operatie kiezen voor een klassieke insnijding, een kijkoperatie of een mini-insnijding. Na de operatie zal de patiënt ongeveer drie dagen in het ziekenhuis moeten blijven.

De McLean-techniek is afgeleid van de Mason-techniek. Bij de McLean wordt de maag doorgesneden op de nietjeslijn, wat het risico dat het voedsel via de kleine maag naar de rest van de maag passeert, verkleint.