Longkanker

Longkanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken, hoewel de ziekte vaak te vermijden is... Hieronder lees je meer over de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van de ziekte.

Oorzaken longkanker

Roken is en blijft de belangrijkste oorzaak van longkanker: de overgrote meerderheid van longkankerpatiënten zijn (ex-)rokers. Ook passief meeroken verhoogt je kansen om de ziekte te krijgen. Andere kankerverwekkende boosdoeners zijn de stof asbest en het edelgas radon. Ten slotte speelt er in zekere mate een erfelijke factor mee: een geschiedenis van longkanker in je familie verhoogt je kansen om zelf door de ziekte getroffen te worden.

Symptomen longkanker

Symptomen die kunnen wijzen op longkanker zijn kortademigheid, piepende ademhaling, een chronische hoest en het ophoesten van bloed. Verder hebben patiënten vaak last van een niet aflatende pijn in borst, nek en schouders. Een terugkerende bronchitis of longontsteking kan ook een aanwijzing zijn.

Diagnose longkanker

Naar aanleiding van deze symptomen zal een arts eerst één of meerdere scans maken van je longen. Het gaat dan meestal om een gewone röntgenfoto. Wanneer uit die foto blijkt dat er iets aan de hand is, zal men andere scans nemen, om meer gedetailleerde informatie over je longen te krijgen: hier gaat het om CT-scans, PET-scans of MRI-scans.

Deze scans leveren heel wat nuttig beeldmateriaal op, maar zijn niet voldoende om de diagnose van de ziekte te bevestigen. Hiervoor is een microscopische analyse van het longweefsel noodzakelijk. Voor deze analyse gebruikt men een stukje opgehoest slijmvlies of een minuscuul stukje longweefsel. 

Wanneer de longkanker eenmaal bevestigd is, wordt nagegaan in welk stadium van ontwikkeling de ziekte zich bevindt. Deze stadia hebben betrekking op de mate waarin de kanker zich heeft uitgezaaid naar weefsel en organen rondom haar. De behandeling van de ziekte hangt af van haar stadium van ontwikkeling.

Behandeling longkanker

Net zoals bij andere vormen van kanker is de behandeling van longkanker zeer ingrijpend: ze omvat chirurgische ingrepen, chemotherapie en bestraling.

Wanneer de kanker zich nog niet erg verspreid heeft, kan men proberen het aangetaste weefsel te verwijderen. Het kan dan gaan over een stuk van de long, de hele long of een stuk van de luchtpijptak. Chemotherapie en bestraling worden vaak gecombineerd. Het gaat om zware behandelingen die tot doel hebben de kankercellen uit te roeien, via een chemische cocktail of radioactieve straling.

Longkanker is een ernstige ziekte met verwoestende effecten, vaak met dodelijke afloop. Maar het is ook een van de weinige vormen van kanker die je voor een belangrijk stuk zelf in de hand hebt... stop dus met roken of begin er niet aan en kijk ook uit voor het passief meeroken. Zo kan je deze lijdensweg vaak vermijden.

Lees meer over: kanker , long , longen , longkanker , roken