Lichamelijke en mentale voordelen van muziek
Veel studies zijn gewijd aan het onderzoek naar de voordelen van het beluisteren en spelen van muziek. Het steeds groeiende aanbod muziektherapieën wijst dan ook op de heilzame krachten van muziek.
Emotionele voordelen
Iedereen heeft wel één of meerdere songs die zijn of haar gemoedstoestand kunnen verbeteren wanneer het even minder gaat. Wat hier achter schuilgaat, is het feit dat muziek als geen ander medium in staat is om gevoelens uit te drukken en te verwoorden. Meestal hebben we liedjes voor verschillende situaties, zodat we de melodie kunnen kiezen die best bij ons gevoel past.
Om het verband tussen je gemoedstoestand en muziek te verhogen, doe je er goed aan om associaties te maken tussen bepaalde liedjes en gemoedstoestanden. Zo weet je welke song je nodig hebt om je op te beuren of te kalmeren.
Muziek en oefening
Is het je ooit opgevallen hoe opgefokt je bent wanneer je fitnessoefeningen uitvoert op een harde rockhit? Als er overgeschakeld wordt naar een rustig, kabbelend liedje zal je het verschil al snel merken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan eens is gesuggereerd dat stimulerende muziek zorgt voor meer spierspanning, terwijl rustige muziek het tegenovergestelde doet.
Wat ook al is opgevallen, is dat muziek kan helpen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Zo toonde een studie aan dat kinderen die muziek horen tijdens het aanleren van eenvoudige motorische vaardigheden zoals gooien, vangen en springen betere resultaten behaalden dan diegenen die het zonder muziek moesten stellen.
Chronische pijn
Muziek zou ook de gewaarwording van chronische pijn aanzienlijk verminderen. Natuurlijk zullen een aantal goede songs niet in staat zijn om je van je pijn te verlossen, maar eens de medicatie op punt gesteld is, helpen een aantal van je favoriete hits de pijn te verzachten.
Betere resultaten
Volgens verschillende studies zou muziek ook je leercapaciteiten verhogen. Het studeren en creëren van muziek helpen bij het studeren van andere materie. Over het algemeen halen die mensen ook betere resultaten. Of de muziekstijl medebepalend is, is nog niet zeker maar er is wel geweten dat denkpatronen die ontstaan tijdens het maken van muziek helpen om taalvaardigheden, sociale en wiskundige vaardigheden te ontwikkelen.
Ontwikkelde interactie in de hersenen
Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat er bij mensen die muziek spelen meer interactie is tussen de twee hersenhelften. Volgens expertsis muziek eigenlijk een soort oefening om signalen door onze hersenen te sturen. Het versturen van deze signalen wordt gebruikt om onze andere functies te activeren. Het ‘Mozarteffect’ is een bewijs hiervoor. Door te luisteren naar een piano sonata van de componist behaalden mensen 8 à 9 punten meer op een Standford-Binet IQ-test.
Universele taal
Een obscure band uit Australië, The Cat Empire, zong ooit, ‘Music is the language of us all’ of vrij vertaald: ‘muziek is onze gemeenschappelijke taal’. En inderdaad, ook al ga je naar de andere kant van de wereld en is het moeilijk om door taalproblemen een gesprek aan te knopen, zo wat iedereen zal mee kunnen discussiëren over Madonna, The Beatles of The Rolling Stones.
Hét besluit dat we kunnen trekken uit al het gevoerde onderzoek is dat muziek een positieve rol speelt op vele vlakken van de menselijke ontwikkeling. Voorlopig is het niet duidelijk wat de specifieke rol van verschillende ritmische patronen is. Door de grote diversiteit aan genres is het niet altijd gemakkelijk om een algemene vaststelling te doen. Maar het is niet denkbeeldig dat de effecten van muziek wel eens sterker zouden zijn dan we denken.