Klierkoorts

Klierkoorts is een virale infectie die veroorzaakt wordt door het Epstein-Barr-virus (EBV). De ziekte staat ook bekend als de ziekte van Pfeiffer, de kusjesziekte of mononucleosis infectiosa. Je kunt de symptomen vergelijken met een keelontsteking, alleen slepen de klachten veel langer aan. Klierkoorts treft vooral tieners en jongvolwassenen.

Symptomen klierkoorts

De belangrijkste symptomen van klierkoorts zijn vermoeidheid, hoge koorts, keelontsteking en gezwollen klieren in nek (en soms ook liezen en oksels). Andere symptomen van de ziekte zijn: zwakheid, gezwollen keelamandelen, hoofdpijn, huiduitslag, verlies van eetlust, zachte en gezwollen milt, ’s nachts zweten.

Complicaties klierkoorts

Doorgaans is klierkoorts een vrij onschuldige ziekte zonder veel gevolgen voor je verdere leven, maar soms kunnen complicaties optreden. Een gevaarlijke complicatie is het scheuren van de milt.

Oorzaak

Klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Het virus wordt vaak al opgelopen tijdens de kinderjaren, met minder ernstige symptomen tot gevolg. Klierkoorts treft dus vooral tieners en jongvolwassenen. Het virus wordt vooral overgedragen via speeksel en wordt daarom ook wel de kusjesziekte genoemd.

Behandeling

Klierkoorts of de kusjesziekte wordt veroorzaakt door een virus. Bijgevolg is de ziekte niet te genezen met geneesmiddelen, en al zeker niet met antibiotica. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je voldoende rust neemt. Je arts zal je doorgaans twee weken rust voorschrijven. Tegen de koorts en de pijn kun je een koortswerend en pijnstillend middel als paracetamol nemen.

Voorkomen

Als je klierkoorts hebt, kus je partner dan niet. Het virus wordt immers overgedragen via speeksel. Gebruik geen tandenborstel, bestek of andere spullen van iemand met klierkoorts.