Jichtaanvallen

Jicht is een zeer pijnlijke en regelmatig voorkomende aandoening aan de gewrichten. Iedereen kent wel iemand die er last van heeft. Maar wat houdt het nu eigenlijk in, jicht? Hieronder bespreken we de oorzaken, de symptomen en de frequentie van de belangrijkste uiting van jicht, de jichtaanval.

Jichtaanvallen komen voor bij mensen die al geruime tijd aan hyperurikemie lijden. Dit betekent dat het gehalte van urinezuren in het bloed te hoog is. Wanneer ze in (te) grote getale in het bloed aanwezig zijn, vormen de urinezuren kristallen die zich ophopen in de gewrichten. Daar veroorzaken ze een ontstekingsreactie, die tot de jichtaanval leidt.

Symptomen jichtaanval

Tijdens een jichtaanval ervaart de patiënt een hevige gewrichtspijn, als gevolg van de ontstekingsreactie. Deze pijn kan gepaard gaan met waarneembare symptomen zoals roodheid, zwellingen en verhitting van het gewricht, maar deze zichtbare kenmerken hoeven niet noodzakelijk voor te komen.

Bij een groot deel van de patiënten begint de aanval in de grote teen, maar ze kan ook op andere plaatsen optreden, zoals in voeten, enkels, knieën, handen en polsen. Een jichtaanval in één gewricht kan geen ander gewricht «aansteken», maar er kunnen zich wel meerdere aanvallen op hetzelfde moment voordoen. De pijn is het hevigst meteen na het optreden en neemt daarna geleidelijk af.

De gewrichtspijn kan ook gepaard gaan met andere symptomen. Hierbij denken we enerzijds aan specifieke problemen, zoals bijvoorbeeld ontstekingen in het weefsel rondom het gewricht, van huidweefsel of pezen. Anderzijds kunnen er ook meer algemene symptomen optreden, zoals koorts, rillingen en misselijkheid.

Duur van een jichtaanval

De jichtaanvallen kunnen variëren in duur en intensiteit. Een milde aanval is een kwestie van uren, terwijl een ernstige aanval tot twee weken kan duren. Wat de frequentie betreft, kan je stellen dat de afstand tussen de jichtaanvallen op termijn steeds kleiner wordt. Eerst kan er zeer veel tijd tussen twee aanvallen zitten, zelfs jaren, maar geleidelijk aan zullen de aanvallen steeds sneller op elkaar volgen. Men spreekt dan van een evolutie van acute naar chronische jicht.

Behandeling

Jichtaanvallen zijn dus niet te onderschatten. Ze treden op in plotse opstoten en veroorzaken hevige pijn. Toch is er geen reden tot paniek. De geneeskunde heeft verschillende vormen medicatie ontwikkeld die de pijn bestrijden en de kans op aanvallen drastisch verkleinen. Indien je de raadgevingen van je arts goed opvolgt en regelmatig de voorgeschreven medicatie neemt, kan je de ziekte goed beheersen.