Jicht

Bij jicht denkt men spontaan aan «die oude-mannenziekte». Iets met de gewrichten, zeker? Inderdaad, maar deze vaak voorkomende ziekte verdient toch een beetje meer aandacht. Hier overlopen we even de oorzaken, de symptomen en gevolgen van de aandoening.

Oorzaak jicht

Jicht wordt veroorzaakt door de urinezuren in ons bloed. Die zijn op zich niet schadelijk, maar wanneer ze in te grote gehaltes voorkomen, kunnen ze kristalliseren in de gewrichten. Het lichaam probeert dan die kristallen te bestrijden, met een ontstekingsreactie tot gevolg: de jichtaanval. Deze komt vaak voor in de grote teen, maar kan ook op andere plaatsen in het lichaam optreden. Zwellingen en scherpe pijn zijn de voornaamste symptomen.

Wie krijgt jicht?

Het cliché van het oude, kromme mannetje met de wandelstok is slechts gedeeltelijk correct. Het klopt dat het overgrote deel van de patiënten mannen zijn, maar jicht treft zeker niet uitsluitend oudere mensen! De ziekte komt reeds voor bij mannen vanaf 30 jaar.

Het gehalte urinezuren in ons bloed is deels erfelijk bepaald, maar ook de levensstijl speelt hier een rol. Zowel overgewicht als overmatig alcoholgebruik verhogen de kansen op jicht. Ook de overdreven consumptie van vlees en vis draagt bij tot dit negatief effect. Vooral gevogelte en vissoorten zoals zalm, forel en kabeljauw zijn rijk aan purines, die na afbraak urinezuren achterlaten. 

Behandeling van jicht

De behandeling van jicht steunt op twee pijlers. Langs de ene kant bestrijdt zij de pijn bij jichtaanvallen, langs de andere kant richt zij zich op het controleren van de urinezuurspiegel in het bloed. Bij jichtaanvallen kan de arts een shot corticosteroïden toedienen, maar ook Ibuprofen of een andere ontstekingsremmer kan helpen de pijn te verzachten. Neem vooral geen aspirine, dit kan het gehalte urinezuren nog doen toenemen!

Op langere termijn zal men proberen het gehalte urinezuren te controleren. Dit gebeurt met dagelijkse porties medicamenten. De dosis medicatie wordt afgebouwd naarmate de symptomen verzwakken en de urinezuurspiegel daalt, maar een minimum aan medicatie blijft voor de meeste jichtlijders noodzakelijk.

Ook al spelen er erfelijke factoren mee, een gezonde levensstijl kan het risico op jicht merkbaar verlagen. Vermijd overdreven alcoholgebruik en purinerijke vlees –en visconsumptie. Een gezond gewicht, veel water en een evenwichtige voeding zijn ook hier de sleutelwoorden.