In 15 minuten van je slechte humeur verlost!
Slechtgehumeurd? Met het verkeerde been uit bed gestapt? Goed nieuws, want in 15 minuten kun je er volledig van verlost zijn.
Stap 1: analyseer je gevoelens
Wat stoort me echt?
Je bent verdrietig en snel geïrriteerd, maar je weet niet precies waarom. Als je je zo voelt, denk dan eens na over wat er eerder die dag of week gebeurd is. Ga terug in de tijd totdat je vindt wat er zoveel invloed heeft op je gemoed.
Vermijd ik iets?
Het is makkelijker je slechte humeur te wijten aan het drukke verkeer dan pakweg je liefdesleven. Als je denkt dat je de basis van het probleem niet aanpakt, vraag jezelf dan af of er geen groter probleem is dat je niet wilt erkennen. Is er iemand (je nieuwe liefde, je beste vriend, etc.) tegen wie je je boosheid niet durft tonen? Is er een probleem dat al maanden in je hoofd blijft rondspoken? Gewoon het algemene probleem erkennen zal de druk al een beetje verlichten.
Kan het meer dan een probleem zijn?
Stel dat je een grote ruzie gehad hebt met je zus. Dat kan een eenvoudig voorbeeld van oorzaak en gevolg zijn. Je had ruzie, en nu ben je kwaad. Maar die ruzie kan verergerd zijn doordat je het druk hebt op je werk of doordat je vader bijvoorbeeld ziek is. Misschien heb je wel een algemeen gevoel van kwaadheid, verdriet of wanhoop. Het is heel gewoon om verschillende emoties op één en hetzelfde moment te ervaren.
Stap 2: Kalmeer
Begin met een paar keer diep in te ademen om je emoties onder controle te krijgen. Kies dan een of meer technieken om je hersenen vrij te maken.
Adem
Neem 10 keer diep adem. Door te ademen kun je het evenwicht tussen het parasympathisch en het orthosympatisch zenuwstelsel herstellen, waardoor je je natuurlijke reactie op stresssituaties binnen de perken houdt.
Visualiseer
Teken een taartvorm waarbij ieder stuk staat voor een van de zorgen die je aan je hoofd hebt. Neem er alles in op waar je aan kunt denken, zelfs de meest banale problemen. Door je zorgen te visualiseren zul je een aantal dingen kunnen ophelderen.
Trek je terug op een rustig plekje
Trek je terug op een plekje waar je veel privacy hebt. Als je je op een drukke plaats bevindt, zoals een restaurant of je kantoor, ga dan even naar het toilet en neem een paar minuten de tijd om tot jezelf te komen. Ben je thuis, ga dan naar je slaapkamer of een andere ruimte waarin je je op je gemak voelt.
Ontspan je
Surf naar je favoriete website, speel met je hond of plooi je was op, zolang je maar iets doet waardoor je ontspant. Verstrooiing helpt je te kalmeren.
Beweeg
Maak, als het mogelijk is, een korte wandeling, doe aan yoga of stretch. 10 minuten lichaamsbeweging kan je gevoelens al verlichten, waardoor je helder gaat nadenken.
Blaas stoom af
Bel een geduldige vriend of vriendin. Hij of zij moet je geen raad geven of niets voor je oplossen, alleen maar luisteren. Door over je zorgen te praten lijkt het alsof je ze beter aankan.
Stap 3: Stel een strategie op
Schakel iemand anders in
Mensen denken vaak dat ze hun problemen helemaal alleen moeten aankunnen en willen anderen erbuiten houden. maar het is makkelijker naar oplossingen te zoeken als je niet alleen staat.
Stel een lijst op
Je lijst moet dingen bevatten waardoor je je beter zou gaan voelen, zoals bloemen kopen voor je vrouw, naar je vaders dokter bellen om het over zijn toestand te hebben, of na je werk naar de fitnessclub gaan. Lijstjes helpen je je zorgen te structureren en sneller oplossingen voor ze te bedenken.
Visualiseer je ideale oplossing
Sluit je ogen voor een paar minuten en beeld je in wat je op dat moment het liefst van al zou willen. Deze visualiseertechniek is de manier bij uitstek om negatieve herinneringen te vervangen door een positief beeld.