Hoe versla je een depressie?

Het leven is een aaneenschakeling van ups en downs. Soms zit alles je zo goed mee dat pech hebben gewoonweg ondenkbaar is. Maar er zijn echter ook momenten waarop de ene tegenslag na de andere je leven komt binnen wandelen. De dood van een goede vriend of een dierbaar familielid, het stopzetten van je relatie of je baan verliezen. Dat zijn allemaal voorbeelden van ernstige tegenvallers in je leven. 

De kans  dat je een diepe put valt omdat je denkt dat je nooit meer gelukkig wordt, is dus erg groot. Toch is de boodschap je zo snel mogelijk herpakken en weer met volle teugen van het leven genieten! Neem volgende regels in acht en houd die negatieve gevoelens onder controle.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Wanneer je mentaal een beetje in de war bent, heb je vaak de neiging om je hoofd ook op fysiek vlak te laten hangen. Dit zal je algemene gezondheid nochtans niet ten goede komen. Het leveren van fysieke inspanningen kan je helpen om al je zorgen even te vergeten. Sporten is een goede, en overigens een uitermate gezonde, afleiding. Jezelf hierin bepaalde doelen voor ogen stellen en deze verwezenlijken geeft je zelfvertrouwen een ware boost. Je zal je een stuk beter voelen.

Maar ook een bepaald bioritme aanhouden en zorgen voor een vaste regelmaat in je leven, is voordelig voor je geestelijke gezondheid. Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk om te eten en te slapen op vaste tijdstippen, zodat je lichaam de kans krijgt gewoontes te creëren. Voldoende slaap is hiervan een onderdeel, want een uitgeruste geest is nodig om je problemen rationeel te benaderen. Je mag je emoties dus niet te veel laten overheersen.

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is eveneens bevorderlijk voor zowel lichamelijke als psychische aspecten. De juiste vitaminen en mineralen zorgen voor een energieboost, waardoor je de dag met plezier begint. Door een vaste regelmaat en een gezonde voeding creëer je daarenboven harmonie in je leven. Dit zal je helpen je depressie sneller de baas te worden. 

Kom uit je schuit

Wanneer je een dipje hebt is het belangrijk buitenshuis te komen en jezelf dus niet op te sluiten. Mensen zoeken in moeilijke tijden vaak troost bij zichzelf, terwijl het dan net de bedoeling is de hulp van anderen in te roepen. Sociaal contact helpt je zinnen op iets anders te zetten zodat je niet continu met louter jezelf wordt geconfronteerd. Zorg dus dat je voortdurend iets om handen hebt: spreek af met vrienden, zoek een hobby of ga regelmatig wandelen met je hond.

Een depressie kan iedereen overkomen, maar kan ook iedereen weer te boven komen. Belangrijk is dat je jezelf niet laat gaan en de draad zo snel mogelijk weer opneemt. Een goed bioritme en voedingspatroon in combinatie met de nodige dosis sport kan wonderen doen. Zorg voor harmonie in je leven, zodat je lichaam en geest op elkaar zijn afgesteld. Zo ga je snel weer met plezier en overtuiging door het leven.

Lees meer over: depressie , emoties , energie , gevoelens , sporten