Hoe maak je diamanten en sierstenen schoon?

Als je juwelen wilt schoonmaken, houd dan in je achterhoofd dat je beter een kom water dan een afwasbak gebruikt om juwelen te kuisen. Denk er ook aan om de dop in de spoelbak te steken. Het komt misschien lachwekkend over, maar je zou er van opkijken hoeveel juwelen er in de riolering liggen. 

Om te beginnen is het belangrijk om na te gaan of de diamand of siersteen goed vastzit. Je kan dit controleren door het juweel vast te houden en de diamand met één vinger aan te raken. Als de siersteen of diamand beweegt, zal je eerst langs de juwelier moeten om hem terug vast te laten zetten.

Om het stof en vet tussen de openingen en insnijdingen te verwijderen vormen een oude tandenborstel en wat warm water met zeep een ideale set. Een borstel geniet de voorkeur op een vod. Bij een vod kunnen draden loskomen die soms blijven vastzitten. Water, zeep en een tandenborstel kan je bij verschillende stenen gebruiken, ook bij robijn, saffier en smaragd.

Houd er rekening mee dat sommige stenen redelijk zacht zijn en andere sterk absorberend. Sierstenen die tot deze categorie behoren zijn parels, ivoor, koraal, bamsteen en opaal. Wees voorzichtig bij het reinigen van deze stenen, kijk uit voor krassen en laat ze niet doornat liggen. Je doet er goed aan om deze fragiele stenen in een apart doosje te bewaren 

Parels verzorgen en reinigen

Bij de verzorging van parels moet je zeer goed opletten, want elke beschadiging resulteert in een verkleuring of een vermindering van glans. Vaak veroorzaken parfums, haarlak, make-up of gezichtslotion al beschadigingen. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om bovenstaande producten aan te brengen en voldoende te laten drogen alvorens je parels aan te doen. Reinig je juwelen na het dragen met een licht vochtige doek, zodat mogelijke resten de kans niet krijgen om je juwelen te beschadigen. 

Algemene veiligheidsvoorschriften

Wanneer je je juwelen niet draagt, bewaar je ze best in een gevoerd doosje of in een zacht zakje. Let erop dat je halssnoeren niet verstrikt raken want zo verhoog je de kans op beschadiging. Draag je juwelen ook niet bij het werken in de tuin, het sporten of uitvoeren van huishoudelijk werk. Een ring of halssnoer die je verliest in de haag blijft vaak spoorloos. Als je zeep gebruikt, kunnen je ringen ongemerkt van je hand afglijden. 

Lees meer over: diamant , diamanten , juweel , juwelen , siersteen , sierstenen