Een goede handtas kiezen en onderhouden

Handtassen behoren tot de basisuitrusting van elke vrouw. Een mooie en degelijke handtas is dan ook een investering waard. Wanneer je besluit in een dure handtas te investeren, moet je op bepaalde details letten. De ene handtas verslijt immers sneller dan de andere, en je wilt natuurlijk liefst dat hij zo lang mogelijk meegaat.

Wanneer je dan eindelijk de handtas van je dromen gevonden hebt, moet je hem ook goed onderhouden. Zo heb je er een leven lang plezier van.

Hoe kies je de juiste handtas?

  • Als je wilt dat je handtas lang meegaat, koop dan geen handtas met versierde naden. Zulke handtassen verslijten sneller aan de hoeken. Maar als je droomhandtas toch versierde naden heeft, hoef je daardoor niet te laten tegenhouden: naden zijn redelijk gemakkelijk te herstellen of te vervangen.
  • Witte stiksels worden snel vuil en doen je tas ouder lijken dan ze is. Maar als je die handtas met witte stiksels toch per se wilt, kan je de stiksels na verloop van tijd laten reinigen of vervangen. 
  • Koop geen handtassen waarvan de banden en riempjes niet afgezoomd zijn. Bij goedkopere handtassen zijn de riempjes vaak gewoon aan elkaar gelijmd. Lijm laat na verloop van tijd echter los. Stiksels zijn veel sterker.
  • Hoe minder franjes, hoe minder er kan verslijten of kapotgaan.
  • Gegranuleerd (of ruw gemaakt) leer verslijt minder snel: het is beter bestand tegen regen en vertoont minder snel krassen. Op zacht leer (bijvoorbeeld kalfsleer) komen sneller krassen, maar indien nodig kan je het leer laten vervangen door een handtassenspecialist.

Hoe moet je je handtas onderhouden?

  • Behandel een leren handtas één of twee keer per jaar met neutraal, kleurloos schoensmeer. Zo houd je het leder soepel.
  • Indien je je handtas wilt laten repareren of reinigen, kies dan voor een professionele handtassenmaker. De stomerij en de schoenmaker beschikken doorgaans niet over de juiste apparatuur en zullen je handtas misschien beschadigen.
  • Bewaar een leren handtas nooit in een plastic zak. Het leer kan dan uitdrogen of aan het plastic blijven vastplakken. Wanneer je je handtas opbergt, vul hem dan op met vloeipapier of een oud T-shirt om de vorm te bewaren. Bewaar hem in een vilten zak of in een kussensloop en plaats hem rechtop.