Hoe kun je beschadigde kleding en accessoires herstellen?

Van een trui met mottengaten  tot een handtas vol vlekken? Kun je beschadigde kleding en accessoires nog gebruiken en zo ja, hoe?

Rok met losse elastiek

Als de elastiek doorheen een zoom loopt, is de herstelling een makkie. Een naaister kan de elastiek dan eenvoudigweg vervangen.

Als voor de elastiek elastische draad gebruikt werd, is het waarschijnlijk de tijd en het geld van de vervanging niet waard. Om zo’n rokband te vervangen, heeft de naaister een speciale machine nodig. de herstelling zal je dan ook meer kosten.  

Trui met mottengaten

Hebben de motten lelijk thuisgehouden in je trui? Of je het gat/ de gaatjes kunt herstellen, zal vooral afhangen van de grootte ervan. Een groot gat met de omtrek van een potlood of groter moet de kleermaker opnieuw weven, wat erg prijzig kan worden. Een klein gat is minder moeilijk. Een loshangende draad is gemakkelijk te herstellen. Gebruik een naald om de draad naar de binnenkant van de trui te duwen. 

Handtas vol vlekken

Lichte vuilvlekken kun je thuis zelf verwijderen met  behulp van een droge gom. Wrijf niet te fel, of je laat vlekken na. Grotere vlekken hebben een professionele behandeling nodig van een leerbewerker. Hij kan olie- en lippenstift verwijderen, maar inktvlekken zijn bijna onmogelijk te verwijderen. 

Wit t-shirt met verkleurde onderarmen

Iedere normale mens zweet onder zijn oksels. Die zweetvlekken kunnen kleding wel eens verkleuren, zeker in het geval van witte T-shirts. Katoenen T-shirts zijn gemakkelijker te redden dan andere. Die kun je immers in het wasmachine gooien en bleken. Wrijf de vlekken ongeveer een uur voor de wasbeurt al in met wasmiddel. Was het dan op een zo hoog mogelijke temperatuur, die aangegeven staat op het etiketje in je kleding. Zijden en synthetische T-shirts moet je naar de droogkuis brengen. Ze zijn moeilijk te redden.

Wit T-shirt dat in de was verkleurd is 

Als de verf rood was, dan is de kans op redding quasi onbestaande. Maar voor blauw of zwart kun je eens proberen het T-shirt in heet water te herwassen. Als dat niet werkt, kun je het altijd eens proberen met een bleekmiddel op basis van chloor.

Uitgerekte V-hals

Synthetische bloesjes met V-hals zijn gemakkelijk uit te rekken en moeilijk terug naar hun oorspronkelijke vorm te brengen. Deze vezels worden gemakkelijk uitgerekt en zijn moeilijk terug in vorm te krijgen. 

Wollen en katoenen bloesjes moet je nat maken en op een plat oppervlak in de gewenste vorm legge. Druk er met een handdoek op om het vocht te verwijderen.

Kleding of handtas met scheur in voering

Een kleine scheur in de binnenvoering is meestal in een wip hersteld, maar als de hele voering vervangen moet worden, wordt het meteen al een dure grap. Je kunt er eens over denken de hele voering gewoon weg te laten, maar veel kleding wordt dan moeilijk om te dragen. Een voering is meestal vervangbaar, maar wel tegen een hoge prijs.

Vuile schoenen

Leren schoenen zijn het gemakkelijkst en het goedkoopst om schoon  te maken. verwijder al het vuil en de modder, poets ze daarna op met schoensmeer. Suède schoenen zijn moeilijker schoon te maken.  Je hebt er verschillende schoonmaakmiddelen voor nodig. Best loop je eens binnen bij de schoenmaker. Fabrieksschoenen zijn doorgaans niet te redden. 

Uitgewassen zwarte kleding

De enige manier om je zwarte uitgewassen kledingsstukken te redden, is ze opnieuw te wassen.  Maar het risico dat de verf je kleren niet egaal gaat kleuren, is erg groot. Alleen wasbare vezels als katoen en linnen zijn vatbaar voor de verf. Opnieuw geverfde kleding laat ook vaak zijn sporen na op lingerie en witte kledij.

Zijden hemd met vlekken

Vetvlekken moet je binnen de 48 uur behandelen, om het risico dat je hemd voorgoed verknald is te verkleinen. Breng je hemd zo snel mogelijk binnen bij de droogkuis. Koffie-, thee- en frisdrankvlekken zijn moeilijker te verwijderen uit zijde en hebben een voorbehandeling nodig.