Hoe houd je je schoenen in vorm?

Is er iets stuk aan je schoenen, maar wil je ze niet meteen weggooien? Of heb je net nieuwe schoenen, maar blijken ze toch niet zo goed te passen? Goed nieuws dan, want in de meeste gevallen kun je ofwel zelf je stappers herstellen of het door een vakman laten doen. 

Gebroken hak

Een schoenmaker kan de metalen pin die door het midden van de hak loopt gemakkelijk vervangen. Het is aan te raden beide hakken op hetzelfde ogenblik te laten vervangen, om zo een beter evenwicht te bekomen.

Gebroken riem

Je schoenmaker kan de gebroken riem lijmen, naaien of vastspijkeren. Doe het zeker niet zelf met secondenlijm! Als je riempjes zo broos zijn dat je ze liever vervangt, laat je schoenmaker dan zorgen voor een nieuw riempje.

Afgelopen zolen

Vervang je zolen wanneer het midden zacht en sponsachtig aanvoelt. Als je meteen nadat je schoenen koopt, rubberen zoolbeschermers aan de bodem van je schoenen bevestigt, zullen ze absoluut langer meegaan. 

Vervagende kleur

Om je schoenen terug hun originele kleur te geven, kun je zoveel mogelijk van de bestaande kleur verwijderen en dan minstens twee lagen verf aanbrengen. Wacht minimum 48 uur tussen de twee lagen. Als je die roze hakkenschoenen nu net iets té vindt, waarom ze dan niet gewoon opnieuw verven in een andere kleur?

Gescheurde schoenen

Een schoenmaker kan de plastieken basis van de hak herstellen of de hele hakbedekking vervangen. Maar als de schoen diepe scheuren vertoont, heb je waarschijnlijk een nieuw paar nodig.

Laarsjes die niet passen aan de kuiten

Krijg je de rits van je laarsjes niet helemaal naar boven? je schoenmaker kan je laarsjes volledig uitrekken of een rits toevoegen.

Oncomfortabele puntige schoenen

Als je puntige schoenen ondraaglijk geworden zijn, kan je schoenmaker ze comfortabeler maken door een ronde teenvorm te gebruiken voor de schoen. 

Bekrast leer

Camoufleer krassen op zwart of bruin leer door een dunne alcoholstift met dezelfde kleur te gebruiken. Wrijf er dan schoensmeer op in de juiste kleur. Polijst de schoen met een oude T-shirt of andere doek en werk het af met een paardenharenborstel.  

Slechte geur

Schoendeodorant met geurabsorberende ingrediënten, zoals zuiveringszout of houtskool, kan het probleem verhelpen. Maar de beste remedie is twee paar schoenen met elkaar afwisselen.

Waterschade

Hebben je schoenen waterschade opgelopen, plaats ze dan op een cederhouten schoenspanner. Cederhout slorpt water op. 

Te kleine schoenen

Als je schoen een beetje te klein is, gebruik dan een speciale spray om het leer soepel te maken en loop ze in terwijl je thuis bent.

Te grote schoenen

In schoenen die een beetje te groot zijn kun je dikke voetzooltjes leggen.  Zo’n zooltjes maken je schoen een halve maat kleiner. De zooltjes kun je wel alleen gebruiken in gesloten schoenen.