Hoe gaat een laparoscopie in zijn werk?
Een laparoscopie is een ingreep die wordt uitgevoerd om problemen in je buikholte of bekken vast te stellen en indien nodig te opereren. Het gaat om een speciale vorm van operatie, waarbij men in je lichaam werkt via een minuscuul gaatje dat in je buikholte gemaakt wordt. Hieronder gaan we wat dieper in op de procedure van laparoscopie. Met andere woorden: hoe gaat zoiets in zijn werk?
Voor de operatie
Een laparoscopie dient op een nuchtere maag te gebeuren. Je zal dus gevraagd worden niets te eten of drinken, vanaf 12 uur voor de operatie. Patiënten die bloedverdunnende medicatie nemen, zullen deze behandeling enkele dagen voor de ingreep even moeten staken. Zo kan men vermijden dat je teveel bloedt tijdens de operatie.
De operatie
De operatie wordt doorgaans uitgevoerd onder volledige verdoving. Je zal je dus niets van de ingreep herinneren. Eerst maakt men een incisie van ongeveer één centimeter naast je navel. Via deze incisie wordt vervolgens een buisje in je buikholte gebracht, waardoor men koolstofdioxide gas pompt. Hierdoor wordt je buikholte “opgeblazen”, een beetje zoals een ballon. Dit doet men om je organen beter te kunnen zien en meer ruimte te hebben om te opereren. Via een tweede incisie wordt dan de laparoscoop ingebracht. Dit is een medisch instrument met een lichtje en een kleine camera. Deze staat in verbinding met een monitor, waarop men de gefilmde beelden van je ingewanden volgt.
Wanneer men een laparoscopie toepast om in je buik te opereren (en dus niet enkel te filmen), worden er meerdere kleine incisies in je buikwand gemaakt. Langs deze openingen brengt men dan kleine chirurgische instrumenten in je buik. De chirurg oriënteert zich dan op de monitor om de ingrepen uit te voeren.
Na de ingreep wordt het gas verwijderd en laat men je buik dus weer “leeglopen”.
Na de operatie
Na de operatie kan je je aanvankelijk erg misselijk en verward voelen. Dit zijn normale reacties van je lichaam op de verdoving. Je zal een lichte pijn voelen op de plaatsen waar men de incisies gemaakt heeft. Hiervoor zal men je pijnstillers geven.
Het is mogelijk dat er nog wat CO²-gas in je buikholte is achtergebleven. Dit kan leiden tot krampen en een opgeblazen gevoel. Na enkele dagen zou dit voorbij moeten gaan.