Geiser, doorstroomtoestel of boiler?

Net zoals boilers, voorzien geisers in je dagelijkse warm water-behoefte. Maar waar zit nu het verschil tussen de twee? Werkt zo’n geiser op elektriciteit? En wat kan ik me best aanschaffen, een geiser of een boiler? Op deze vragen willen wij jou hieronder graag een antwoord geven!

Het verschil met een boiler

Een geiser is een doorstroomtoestel dat voorziet in je dagelijkse warmwaterbehoefte. Het grote verschil met een boiler, is het feit dat een geiser het water verwarmt op het moment dat het door het toestel stroomt. Boilers behoren – in tegenstelling tot geisers – tot de categorie van de ‘voorraadtoestellen’. Een belangrijk voordeel van een geiser, is het feit dat je weinig energie verbruikt wanneer je geen warm water nodig hebt. Het toestel dient immers het water niet constant op temperatuur te houden.

Geisers op elektriciteit, aardgas of stookolie

Een geiser kan werken op elektriciteit, maar ook op aardgas of stookolie. Aan elk van deze methoden zijn specifieke voor- en nadelen verbonden. Hierover win je best eerst voldoende informatie in. Zo dient er voor een geiser op aardgas bijvoorbeeld een schoorsteen aanwezig te zijn met boven- en benedenverluchting. Voor een geiser die werkt op elektriciteit, zijn er soms aanpassingen nodig aan het elektriciteitsnet.

Een boiler of een geiser?

  • Zowel aan een geiser (doorstroomtoestel) als aan een boiler (voorraadtoestel) hangen voor- en nadelen vast. We zetten de voornaamste even op een rijtje:
  • Een doorstroomtoestel is meestel kleiner en goedkoper bij aankoop dan een voorraadtoestel.
  • Je verspilt minder energie als je een geiser gebruikt, het water moet immers niet constant op temperatuur gehouden worden.
  • Wanneer je een geiser gebruikt, ben je er zeker van dat er altijd warm water beschikbaar is. Dit is niet het geval bij boilers.
  • Een geiser rendeert vaak minder dan een boiler.v Bij een geiser is er sprake van een tapdrempel: wanneer de kraan slechts lichtjes opengedraaid wordt, bestaat de kans dat je geen warm water krijgt.
  • Bij een boiler moet je oppassen voor de legionellabacterie. Deze bacterie maakt geen kans bij gebruik van een geiser.
  • Wanneer meerdere kranen tegelijkertijd naar warm water vragen, kunnen geisers voor ongemak zorgen.